Учени са провели най-мащабното в историята на планетата пренаписване на

...
Учени са провели най-мащабното в историята на планетата пренаписване на
Коментари Харесай

На Земята съществуват 1 трлн. вида живи същества

Учени са провели най-мащабното в историята на планетата пренаписване на живите същества, при което са преброили към един трилион типа, населяващи повърхността, океаните, недрата и въздуха на Земята. Това излиза наяве от публикация, оповестена в сп. PNAS.

„ Доскоро просто нямахме принадлежности, с цел да оценим задоволително тъкмо броя на типовете микроби в околната среда. Появата на нови технологии за секвениране на ДНК ни разреши да получим достъп до великански масив информация, нужен за решаването на тази задача “, споделя Джей Ленън (Jay Lennon) от университета на щата Индиана в Блумингтън (САЩ).

Ленън и сътрудниците му акцентират, че тази цифра – един трилион – е едвам задоволително достоверна оценка на общия брой типове, а не на точното им количество. Днес съгласно учените са изследвани и разказани единствено 0,001% типа от този трилион. Това приказва, че ние съвсем нищо не знаем за тайните на живота, изключително в най-низшите му прояви на Земята.

Както изясняват учените, всички предходни оценки на числеността на типовете на Земята са се основавали на данни, насъбрани при проучването на многоклетъчните същества, и относително незначителен брой бактерии – към 100-200 варианта от най-разпространените микроби. Като се регистрира голямото видово многообразие на микросвета, сходни „ преписи “ били извънредно неточни.

Екипът на Ленън се опитал да поправи тази неправилност, като употребявал свои лични данни, събрани при проучването на почвени микроби и гъби, както и други поданици на микроскопичния свят, както и информация, събрана от огромни научни колаборации, учещи разнообразието на микрофлората на стомашно-чревния тракт, океаните на Земята и сладководните водоеми.

Общо Ленън и сътрудниците му са събрали информация за разликите в ДНК измежду повече от 20 000 бактерии, археи и гъби, което им разрешило, дружно с данните за разнообразието измежду 14 000 животни, растения и птици, доста по-точно да дефинират броя на типовете на Земята.

Както се оказало, общият брой на типовете на нашата планета малко отстъпва на количеството дървета на нейната повърхнина – на всеки три дървета се пада един тип бактерии или многоклетъчни същества (един трилион типа против три трилиона дървета).

По-нататъшното проучване на събраните данни единствено помогнало на екипа на Ленън да откри редица закони за мащаба, които свързват числеността на организмите с разнообразието на типове.

„ Досега не знаехме дали видовото многообразие е обвързвано с такова просто нещо като общата бройка на организмите. Както се оказа, връзката сред тях е много директна, елементарна и освен това доста мощна, с помощта на което предсказахме, че на Земята би трябвало да населяват най-малко трилион типа живи същества “, заключава Кенет Лоси (Kenneth Locey), сътрудник на Ленън.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР