Учени са открили начин за подпомагане на лекарствата срещу Алцхаймер

...
Учени са открили начин за подпомагане на лекарствата срещу Алцхаймер
Коментари Харесай

Учени откриха начин за по-бързо проникване на лекарства срещу болестта на Алцхаймер в мозъка

Учени са разкрили метод за подкрепяне на медикаментите против Алцхаймер да проникват по-бързо в мозъка - посредством краткотрайно продупчване на защитния му щит, заяви Българска телеграфна агенция.

Методът е пробван единствено върху трима пациенти. На местата в мозъка обаче, където се е прицелила, новата технология е ускорила отстраняването на присъщата за заболяването на Алцхаймер плака. 

" Целта ни е да осигурим преднина на пациентите, като подобрим някои нови способи за лекуване на Алцхаймер, на които е належащо дълго време, с цел да подействат ", споделя ръководителят на проучването доктор Али Резай от Института по неврология " Рокфелер " към университета на Западна Вирджиния.

В случая става въпрос за така наречен кръвно-мозъчна преграда - защитна обвивка на кръвоносните съдове, която предотвратява проникването на микроби и други нездравословни субстанции в мозъка от кръвния поток. Тя обаче е в положение и да блокира медикаментите против Алцхаймер, тумори и други неврологични болести, налагайки използването на по-високи дози за по-дълги интервали, с цел да бъде достигната задачата в мозъка.

Сега учените употребяват технология, наречена фокусиран ултразвук, с цел да разклатят краткотрайни отвори в този щит. За задачата те инжектират микроскопични мехурчета в кръвния поток, след което насочват звукови талази през устройство, наподобяващо шлем, към тъкмо избрана област на мозъка.

Енергийните импулси провокират трептения на микромехурчетата, които разхлабват пролуките в бариерата задоволително, с цел да могат медикаментите да обхванат вътре.

Предишни дребни изследвания са открили, че технологията може безвредно да пробие дребни дупчици, които се запечатват за 48 часа. Сега екипът на Резай е направил още една крачка напред - прилагайки по едно и също време с това лекарство против заболяването на Алцхаймер.

Някои нови медикаменти, които към този момент са на пазара или са в развой на създаване, дават обещание известно закъснение на утежняването на невродегенеративното заболяване. Те са предопределени да изчистят лепкавия протеин, наименуван бета-амилоид, който се натрупва в избрани области на мозъка. Те обаче изискват интравенозни вливания на всеки няколко седмици в продължение на най-малко 18 месеца.

" Защо да не се опитаме да почистим плаките в границите на няколко месеца? ", споделя Резай в обосновката си за осъществяване на проучването за доказване на концепцията.

Неговият екип дава на трима пациенти с лека форма на заболяването на Алцхаймер месечни дози от едно от тези медикаменти, Aduhelm, в продължение на шест месеца. Непосредствено след всяко интравенозно вливане, откривателите насочват фокусирания ултразвук към избрана запушена с амилоид част от мозъка на всеки пациент, отваряйки кръвно-мозъчната преграда, тъй че по-голяма част от дневната дозата да попадне на точното място.

Нивата на амилоида преди и след шестмесечното приемане на медикаментите са проследени с ПЕТ-скенер.

Изследователите са следили с към 32 % по-голямо понижаване на плаките на местата, където е нарушена кръвно-мозъчната преграда, в съпоставяне със същата област от противоположната страна на мозъка.

Изследването е оповестено в сп. " Ню Ингланд джърнъл ъв медисин " (New England Journal of Medicine).

Експерти, които не са взели участие в изследването, приветстват получените " вълнуващи " резултати, само че означават, че то е прекомерно малко, с цел да се вършат изводи. 

Екипът на Резай се готви да стартира друго малко изпитване на сходно, само че по-добре потвърдено лекарство, наречено Leqembi. В последна сметка ще са нужни огромни изследвания, с цел да се откри дали комбинирането на фокусиран ултразвук с медикаменти против заболяването на Алцхаймер има действително значение за пациентите.

Важно е също по този начин да се изследва деликатно дали по-бързото понижаване на плаките може да усили риска от необичаен, само че обезпокоителен непряк резултат на тези нови медикаменти - кървене и отичане на мозъка.

Болестта на Алцхаймер не е единствената цел. Други откриватели тестват дали превъзмогването на кръвно-мозъчната преграда може да разреши на повече химиотерапия да доближи до мозъчните тумори, както и способи за ориентиране към други болести.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР