Учени са наблюдавали по време на експеримент, че човек учи

...
Учени са наблюдавали по време на експеримент, че човек учи
Коментари Харесай

Учим по-добре, ако край нас ухае на рози

Учени са следили по време на опит, че човек учи по-лесно и по-бързо непознати думи, в случай че вдишва мирис от рози , пише . На какво се дължи този чудноват факт и каква роля играе мозъкът в този развой.

Участниците в изследването, оповестено в научното списание " Нейчър ", е трябвало да учат непознати думи. Всички 165 души получили думите за учене в затворени пликове, като хартията на половината от тях била напоена с мирис от рози, а на останалата половина била с безпристрастен аромат. Участниците в опита трябвало да научат общо 40 непознати думи за три дни. Сравнението на резултатите от двете групи посочило, че училите благодарение на мирис от рози са съумели да запомнят приблизително с 8,5% повече думи.

Мозъкът прави връзка сред аромата и информацията

Мозъкът непрекъснато филтрира постъпващите информации и взима решения. " Именно тук иде и ролята на аромата ", изяснява невробиологът Юрген Корнмайер от Фрайбург, представен от АРД. Лексиката очевидно стартира да се свързва с аромата, който участниците в опита са вдишвали, до момента в който са учели. Това е помогнало на мозъка да запази по-добре наученото и да го възпроизвежда по време на теста. Предполага се, че мозъкът в този случай прави връзка сред аромата и постъпващата нова информация.

Компютърни томографии на човешкия мозък, а и по-ранни опити с плъхове също свидетелстват, че ароматите влияят на мозъка изключително мощно. Най-вече хипокампусът в мозъка - този медиатор сред краткосрочната и дълготрайната памет - се засилва от ароматите.

Подобряване на паметта

Каква информация тъкмо съхранява мозъкът се взема решение също и по време на сън. Експерименти в лаборатории за сън са посочили, че мозъкът реорганизира известна част от наученото денем по време на етапа на дълбокия сън. Тогава се дефинира коя информация да получи достъп до дълготрайната памет.

Самото запаметяване на информацията се прави главно във етапа на дълбокия сън. Ако мозъкът към този момент е свързал съответна информация с избран мирис, това може да помогне за съхраняването на информацията в дълготрайната памет, настояват учени. В този развой се засилват същите нервни кафези, които към този момент са били задействани и по време на ученето в будно положение.

Ароматите имат помощна функционалност

Ароматът обаче може да извършва само помощна функционалност. Няма по какъв начин някой да се оправи без същинско учене. Ароматът въпреки всичко оказва помощ за успеваемостта на образователния развой. Особено потребен е, когато времето за учене е малко, счита невробиологът Корнмайер.

" Може да се окаже, че тогава ароматът работи като бустер. Ароматите биха могли да оказват помощ на хората да доближат максимума на своите благоприятни условия по време на учене ", счита ученият. Все отново потреблението на аромати евентуално не може да предотврати забравянето.

Не са само розите

Ефектът на аромата от рози е бил открит инцидентно – просто първото сходно пробно изследване е било направено точно с рози. " Но аз съм твърдо уверен, че и други аромати също работят. Разбира се, това би трябвало да бъде потвърдено в бъдещи изследвания ", споделя невробиологът.
Ароматът на лавандула, на портокали и доста други също биха могли да оказват помощ при учене - най-малко краткосрочно. Но в тази област предстоят още доста проучвания. Засега е ясно единствено едно - това, което ухае добре, може да е от изгода при идващия тест или изпит.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР