Учени са изобретили ИИ чатбот, който може да предвиди кога

...
Учени са изобретили ИИ чатбот, който може да предвиди кога
Коментари Харесай

ИИ калкулатор прогнозира кога ще умрем и го прави със зловещо голяма точност

Учени са изобретили ИИ чатбот, който може да планува по кое време ще умреш – с акуратност от 78%. Нарича се Life2vec. Може да предсказа и какъв брой пари ще имаш, когато пристигна момента да си отидеш от този свят.

Моделът е основан от датски и щатски учени

Те са употребявали здравни данни и демографски записи за шест милиона души от Дания, с цел да обучат изкуствения разсъдък. Така той е съумял да открие разнообразни взаимовръзки, посредством които да планува какво следва от входните данни. 

Става въпрос за информация като приходи, специалност, здравно положение

Предишни научни писания към този момент са разкрили, че избрани фактори въздействат на това дали ще имаме по-дълъг или по-къс живот. Ако си мъж, пушиш и имаш ментално заболяване, най-вероятно ще живееш по-кратко. Ако имаш по-високи приходи и работиш на лидерска позиция, шансът е да имаш по-дълъг живот. 

Всеки един от тези фактори има избран код в датската база данни

Например S52 значи счупена предмишница, а IND4726 значи, че индивидът работи в магазин за тютюневи произведения. Така животът на човек може да се заключи в низ от данни, комфортен за ИИ. Той взима тези кодове и ги намества като пъзел, с цел да дефинира какъв брой дълго ще живее индивидът, за който са данните. 

Life2vec е тестван на група от хора сред 35 и 65 години

Половината от тях са умряли сред 2016 и 2020 година. Ботът е планувал кой ще почине и кой ще живее към даден миг – с акуратност от 78%. Успешно планува резултатите от разнообразни личностни проби. И то по-добре от модели, които са особено тренирани за това. 

За положително или неприятно, чатботът сега не е разполагаем за потребление от обществеността

Екипът, воден от професор Суне Леман Йоргенсен от Техническия университет на Дания, означи, че моделът е квалифициран напълно за Дания. Към момента резултатите може да не са точни за хора от други страни. 

От там са безапелационни, че този ИИ не би трябвало да попада в ръцете на бизнеса

Очевидно е, че нашият модел не би трябвало да се употребява от застрахователните компании. Цялата концепция на застраховките е да споделяме неналичието на познание кой ще е индивидът, който ще бъде покосен от някое злощастие. Така дружно носим товара и си го разпределяме.

Йоргенсен обаче добави, че сходни технологии към този момент съществуват

Най-вероятно се употребяват с нашите данни от огромни софтуерни компании, които разполагат с тонове налична информация за нас. И те я употребяват тъкмо, с цел да вършат прогнози за нас.

Има една съществена изгода от това да знаеш по кое време ще умреш – с цел да го отложиш

Пишейки в журнала Nature Computational Science, учените прибавят нещо забавно. Тяхната рамка разрешава на откривателите да открият евентуални механизми, които въздействат на другите житейски изходи. А с тях и обвързваните благоприятни условия за интервенция съгласно съответния случай и съответния човек. За да бъде избавен от нещо неприятно, което може да му се случи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР