Учени регистрираха пет силни изригвания на Слънцето в нощта на

...
Учени регистрираха пет силни изригвания на Слънцето в нощта на
Коментари Харесай

Чувстваш ли се като парцал?

Учени записаха пет мощни изригвания на Слънцето в нощта на 8 юли, оповестиха учени от съветския Институт по приложна геофизика, представени от ТАСС. 

„ В 00:59 московско (и българско - бел. ред.) време е записано изригване от клас M1.5 с дълготрайност 10 минути, а в 02:23 часа имаше още едно от клас M1.0 с дълготрайност 18 минути “,  казват откривателите.

Освен това, в рентгеновия диапазон в южното полукълбо са регистрирани изригвания от клас M2.5, M1.1 и M1.3. 

След изригванията равнището на въздействие на слънчевото рентгеново лъчение върху йоносферата на Земята се покачва от нула до R1 (слабо). В момента, съгласно данните от мониторинга на галактическото време, равнището по скалата R регистрира нула.

Изригванията се класифицират въз основа на система, сходна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания съгласно тяхната мощ. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка писмен знак съставлява 10-кратно нарастване на енергийния поток. Така че Х е 10 пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната мощ. Колкото по-голямо е то, толкоз по-силно е изригването.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР