Учени разработиха нов инструмент, който установява какви са шансовете човек

...
Учени разработиха нов инструмент, който установява какви са шансовете човек
Коментари Харесай

Пробив в борбата с туберкулозата - учени разработиха инструмент за предвиждане

Учени създадоха нов инструмент, който открива какви са възможностите човек да развие туберкулоза . Откритието може да помогне за ограничение разпространяването на заболяването и възстановяване възможностите за живот на милиони хора, написа " Гардиън ".

Изследователи от Лондонския академични лицей имат вяра, че са основали логаритъм, който може да помогне за елиминиране на болестта в някои страни.

При изследването са събрани данни от десетки хиляди хора, в това число информация за възрастта, дали са били изложени на туберкулоза, дали имунната система е наранена и дали те са имигранти.

Учени от Института за международно здраве оповестиха, че за първи път историята на пациент е употребена за прогнозиране на риска от насърчаване на дейна форма на туберкулоза, което ще помогне на лекарите да открият какво лекуване да приложат.

Въпреки че множеството пациенти с дейна форма на туберкулоза търсят лекуване, логаритъмът има за цел да помогне на тези, които са инфектирани с бактерията в латентната й фаза, когато не предизвиква заболяване.

Авторите на проучването са открили след обзор на информация от повече от 80 000 души, че 16% от децата, които са с латентна туберкулоза и са имали контакт с някой с туберкулоза, са застрашени от насърчаване на дейна туберкулоза в границите на пет години след направените проучвания. При възрастните с латентна зараза рискът е към 5% за хора, които са били в контакт с други хора с туберкулоза , мигранти от региони с огромна болест и хора със наранена имунна система.

Откритията също демонстрират, че рискът от насърчаване на туберкулоза доста понижава с времето и множеството случаи с дейна туберкулоза евентуално я развиват през първите две години на латентната зараза.

" Ако можем да установим хора с най-голям риск от насърчаване на туберкулоза, можем да лекуваме инфекцията с превантивни антибиотици преди да се влошат ", разяснява лекар Риши Гупта, създател на изследването.

Според експерта актуалните проби, които плануват к ой ще развие дейна туберкулоза, не са доста точни.

Около 10 милиона души се разболяват от туберкулоза всяка година, съгласно Световната здравна организация, само че доста случаи остават незасечени. Това усилва шанса о т разпространяване на инфекцията, която се предава по въздуха.

Хората се заразяват, когато вдишат даже дребен брой бактерии, които в продължение на години са следени от имунната система, до момента в който инфекцията не стане дейна. Около ¼ от международното население е с латентна туберкулоза , съгласно Световната здравна организация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР