Учени разработиха най-ефективната техника за съхранение на данни досега, с

...
Учени разработиха най-ефективната техника за съхранение на данни досега, с
Коментари Харесай

Учени събраха филм, компютърна операционна система и още върху единствен сегмент от ДНК

Учени създадоха най-ефективната техника за предпазване на данни до момента, с нов способ за ДНК-кодиране, която приближава теоретичния най-много за информацията, съхранявана в един нуклеотид. 

Използвайки логаритъм, наименуван DNA Fountain, учените съумяват да съберат шест файла в един единствен откъслек от ДНК – в това число къс филм, цяла комютърна операционна система и подаръчна карта за Amazon – и това е единствено началото. Екипът твърди, че същата техника може дейно да компресира всички данни в света в една единствена стая. 

ДНК-кодирането не е единствено страховит способ за икономисване на пространство. Техниката също по този начин разрешава да съхраняваме познания с изключителна устойчивост и дългоденствие. За разлика от обичайните софтуерни носители, които елементарно се повреждат с времето. 

„ ДНК няма да се износи с времето като касетната лента или CD-тата и няма да изгуби новост – в случай че това се случи, имаме по-големи проблеми “ – споделя компютърният академик Янив Ерлих от Колумбийския университет. 

ДНК съхранението като цяло не е нещо ново. За първи път сходна техника е употребена през 2012 година от екип от Харвардския университет, който съумява да компресира книга от 53 400 думи в генетичния код на синтитични ДНК молекули, след което да прочетат назад данните, употребявайки ДНК секвениране. 

Оттогава насетне разнообразни учени се пробват да усъвършенстват тази техника, като преди година Microsoft съобщи, че разполага с способ, който е 20 пъти по-ефективен от предшественика си. 

Сега Ерлих и сътрудника му Дина Зелински от нюйорксия Genome Centre споделят, че тяхната кодираща тактика е 100 пъти по-ефективна от стандарта от 2012 година и способна да запише 215 петабайта данни в един единствен грам ДНК. 

1 петабайт може да побере 13,3 години видео с висока резолюция, така че в случай че в този момент хвърлите пренебрежителен взор към външния си хард диск, ще ви разберем. 

Вижте още във видеото по-долу.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР