Учени разработиха антена, която може да помогне за възстановяване на

...
Учени разработиха антена, която може да помогне за възстановяване на
Коментари Харесай

Създадоха преносима антена, която да помогне на комуникациите след бедствия

Учени създадоха антена , която може да помогне за възобновяване на връзките след бедствия, заяви електронното издание Юрикалърт.

Тя е дело на откриватели от Станфордския университет и Американския университет в Бейрут. Антената е лека и елементарно портативна, като може да комуникира със спътници и наземни устройства , улеснявайки координацията на избавителни действия.

При земетресение, наводняване или друго естествено злополучие съществуващата информационна инфраструктура, като да вземем за пример кули за мобилни телефони и радиостанции, постоянно може да бъде развалена или даже унищожена. Възстановяването на незабавните връзки допустимо най-бързо е жизненоважно за координирането на избавителните действия.

Новата антена може да бъде бързо ситуирана в региони, застрашени от бедствия, или да се употребява за основаване на връзки в недобре развити елементи на света. 

Устройството, разказано в " Нейчър къмюникейшънс ", е с дребни размери и може елементарно да се трансформира сред две конфигурации за връзка със спътници или наземни устройства, без да употребява в допълнение зареждане.

" Най-съвременните решения, които нормално се употребяват в тези региони, са тежки, железни антени. Те не са лесни за пренасяне, изискват доста сила за работа и не са изключително рентабилни ", споделя Мария Саковски, доцент по аеронавтика и астронавтика в Станфордския университет.

" Нашата антена е лека, с дребна консумация на сила и може да превключва сред две работни положения. Успява да направи повече с допустимо минимум средства в региони, където липсват връзки ".

Специалистите са създали антената благодарение на способ, който нормално се употребява за планиране на устройства, предопределени за космоса. Поради рестриктивните мерки на горивото и пространство технологиите, които се изпращат в орбита, би трябвало да бъдат доста леки и с допустимо най-малки размери. След като към този момент са в космоса, те се разгъват в подобаваща форма за потребление. Учените желаят тяхната антена да бъде също  сгъваема и лека .

Антената е направена от влакнести композити (често са употребявани при сателитите) и прилича детска играчка. " Тъй като искахме антената да може да се сгъва в комфортна за пакетиране форма, започнахме със конструкция, която ни докара до доста нетрадиционен дизайн ", споделя Саковски.
" Използваме форми, които в никакъв случай до момента не са били прилагани за спирални антени, и демонстрираме, че работят ".

В най-компактния си тип антената съставлява кух пръстен с дебелина малко над 2,5 сантиметра и диаметър към 13 сантиметра - не доста по-голям от гривна. Тежи към 40 грама. В тази си форма антената може да доближи до спътниците с мощен сигнал, изпратен в избрана посока. Когато се разтегне до височина от към 30 сантиметра, тя изпраща сигнал с по-малка мощ във всички направления, сходно като wi-fi рутер.

Преминаването сред тези две положения е толкоз просто, едвам издърпате или натиснете антената, споделят изобретателите. Дори не е належащо тези придвижвания да са изключително прецизни. Конкретният размер и форма на структурата на антената дефинират честотите на работа.

За да бъде разгърната в полеви условия, антената ще би трябвало да се съчетана с предавател за изпращане и приемане на сигнали, заземена повърхнина за отразяване на радиовълните и друга електроника, само че целият пакет въпреки всичко ще тежи единствено по-малко от един кг, споделя Саковски.

А двойна й функционалност значи, че тя може да размени голям брой по-тежки антени в региони, където разполагането на сходни уреди е предизвикателство.

Това включва приложимост в наранени от бедствия и едва развити региони, само че евентуално и в космоса. Мария Саковски и нейните сътрудници обмислят да приспособят дизайн за сателитни връзки. Това ще разреши на спътниците да употребяват една и съща антена за връзка между тях и със Земята.

" Не разполагаме с доста свободна работна мощ, размер или маса на галактическите кораби ", споделя Саковски.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР