Учени разкриха обещаващо развитие в търсенето на извънземен живот. Проучвайки

...
Учени разкриха обещаващо развитие в търсенето на извънземен живот. Проучвайки
Коментари Харесай

Огромен пробив: Учени откриха 85 подобни на Земята потенциално обитаеми екзопланети

Учени разкриха обещаващо развиване в търсенето на извънземен живот. Проучвайки данни от спътници на НАСА, експертите от Университета в Уоруик, Англия са разкрили нови 85 „ екзопланети “ – евентуално обитаеми планети отвън нашата Слънчева система.

Досега са открити повече от 5000 екзопланети, само че към момента не е несъмнено кои от тях приютяват извънземни форми на живот. Новото проучване е ръководено от докторантката Фейт Хоторн от катедрата по астрономия и астрофизика на Университета в Уоруик. Всички екзопланети се намират в 85 неповторими системи – по една планета на звезда, сподели тя пред MailOnline.

Откриването на обитаеми планети е много рядко събитие – нужен е доста характерен набор от условия и ще е нужна бъдеща работа, с цел да се удостовери това.

Д-р Хоторн и сътрудниците й употребяват спътника на НАСА за проучване на директни екзопланети (TESS) с цел да следят небето за промени в яркостта на най-близките звезди.

Много астрономи преглеждат данните от TESS за „ преноси “ – периодически спадове в светлината на звездите. Тези спадове демонстрират, че планета пресича и за малко блокира светлината на своята звезда.

Използвайки метода на транзитите, експертите могат освен да откриват планети, само че и да вършат заключения за някои детайлности за тях, като да вземем за пример размера им и какъв брой време лишава да обикалят към звездата си.

Времето, което лишава орбитата на една екзопланета може да разкрие дистанцията, на което планетата се намира от звездата си. Тъй като колкото по-дълга е една орбита, толкоз по-голямо разстояние е трябвало да измине тя.

Какво съставляват екзопланетите и какъв брой са те?

Екзопланетите са просто планети, които се намират отвън нашата Слънчева система. Префиксът „ екзо “ идва от гръцки и значи отвън, външен или външен.

През март 2022 гoдина НАСА удостовери, че са известни 5000 екзопланети. Но това е единствено дребна част от тези, които съществуват единствено в Млечния път.
Към този месец броят им към този момент е 5569, само че той непрестанно пораства.

От 85-те екзопланети в обитаемата зона 25 към този момент са открити и от други екипи учени. Tова още един път удостоверява повторяемостта на откритията. Но 60 от тях са посочени за първи път. Всички те се намират в лични звездни системи. Предварителните данни сочат, че новооткритите екзопланети се въртят към звездите си с интервал от 20 до 700 дни. Вярно е, че всички те са по-големи от Земята – от над 1/3 до няколко десетки пъти по-големи. Но за това е отговорно несъвършенството на нашите принадлежности. Те към момента не са в положение да разпознават в действителност сходни на Земята планети.

Според онлайн базата данни за екзопланети на НАСА, 1912 от екзопланетите са като Нептун, 1772 са газови колоси като Юпитер, 1679 са „ суперземи “, а 199 са скалисти.

Но НАСА акцентира, че това е единствено „ дребна част “ от всички планети единствено в галактиката Млечен път, които могат да наброяват стотици милиарди.

Като се има поради, че в наблюдаемата Вселена има към 2 трилиона галактики, може да има 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 планети.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР