Учени разкриха нова, забележително пълна вкаменелост - водно влечуго с

...
Учени разкриха нова, забележително пълна вкаменелост - водно влечуго с
Коментари Харесай

Учени откриха дракон на 240 млн. години

Учени разкриха нова, удивително цялостна вкаменелост - водно влечуго с дължина 5 м от триаския интервал.  Съществото датира отпреди 240 милиона години и е наречено " змей " поради извънредно дългата си шия.

Нарича се Dinocephalosaurus orientalis - тип, който в началото е разпознат още през 2003 година Този впечатляващ нов фосил разреши на учените да видят цялостната анатомия на този чудноват праисторически звяр.

Д-р Ник Фрейзър от Националните музеи на Шотландия, който е част от интернационалния екип, изследвал фосила, показва, че за първи път учените са съумели да го видят напълно. Той го дефинира като " доста необичайно животно " .

Fossil reveals 240-million-year-old 'dragon'
— BBC News (UK) (@BBCNews)
" Имало е крака, сходни на плавници, а шията му е по-дълга от тялото и опашката, взети дружно " , споделя той.

Изследователят допуска, че " дългият, огъващ се и еластичен врат " с 32 обособени прешлена може да е осигурявал ловно преимущество - да е разрешавал на Dinocephalosaurus orientalis да търси храна в пукнатини под водата.

Вкаменелостта е открита в антични варовикови находища в Южен Китай.

" Това изобретение единствено добавя странностите на триаса. И всякога, когато търсим в тези залежи, откриваме нещо ново ", споделя доктор Фрейзър пред BBC News.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР