Учени, работещи на Големия бариерен риф в Австралия, изпробваха успешно

...
Учени, работещи на Големия бариерен риф в Австралия, изпробваха успешно
Коментари Харесай

Замразяват ларви на корали, за да спасяват рифове


Учени, работещи на Големия бариерен риф в Австралия, изпробваха сполучливо нов способ за заледяване и предпазване на коралови ларви, съобщи Ройтерс.

Според откривателите методът може в последна сметка да помогне за възобновяване на диви рифове, застрашени от изменението на климата.

Учените се борят да защитят кораловите рифове от повишаващите се температури на океана, които дестабилизират деликатните екосистеми. Големият бариерен риф е претърпял четири избелвания на коралите през последните седем години. Първото от тях е записано по време на явлението Ла Ниня, въпреки че то нормално води до намаление на температурата на водата.

Избелването на рифовете е развой, протичащ, когато коралите са подложени на разнообразни стресиращи фактори като внезапна смяна в температурата, светлината или питателните субстанции. Под въздействие на напрежението коралите изхвърлят едноклетъчните водорасли, с които живеят в симбиоза – зооксантелите. Те доставят на коралите храна и им придават цветовете. В резултат на неналичието им коралите побеляват и последователно умират.

Криогенно замразените корали могат да се съхраняват и по-късно да бъдат въведени още веднъж в дивата природа. Този развой изисква комплицирано и скъпо съоръжение, в това число лазери. Учените обаче са изобретили нова и лека " криомрежа ", която може да се създава на ниска цена и да консервира сполучливо коралите.

В лабораторно тестване през декември, първо в света за Големия бариерен риф, учени от Австралийския институт по морски науки (АИМН) сполучливо са употребявали криомрежата за заледяване на коралови ларви.

Кораловите проби са събрани от рифа в миг, който съвпаднал с късия годишен интервал на мятане на хайвер.

„ Ако успеем да защитим биоразнообразието на коралите, в бъдеще ще имаме инструмент, който в действителност ще оказва помощ за възкръсване на рифовете, а новата технология ще докара до коренни промени в тази област “, сподели Мери Хейгъдърн, старши теоретичен помощник в Националния зоопарк „ Смитсониън “ и Института по консервационна биология.

Криомрежата е тествана преди този момент върху разнообразни по-малки и по-големи типове хавайски корали. Тестовете при по-големите са претърпели крах.

Мрежестата технология съхранява коралови ларви при минус 196 градуса по Целзий и е създадена от екип на Колежа по просвета и инженерство към университета в Минесота.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР