Учени приветстват новия етап от битката с болестта на Алцхаймер,

...
Учени приветстват новия етап от битката с болестта на Алцхаймер,
Коментари Харесай

Изследване: Ново лекарство забавя развитието на болестта на Алцхаймер

Учени приветстват новия стадий от борбата с заболяването на Алцхаймер, откакто подробните резултати от клинично тестване на ново лекарство, потвърдиха неговата успеваемост за закъснение на когнитивния крах при пациенти. Те обаче регистрират и неговите от време на време тежки странични резултати, оповестяват международните информационни организации. 

Пълните резултати от клиничното тестване в напреднала фаза (фаза III), обхванало близо 1800 души, следени в продължение на 18 месеца, удостоверяват понижаване с 27 % на когнитивния крах при пациенти, лекувани с леканемаб. Лекарството е създадено от японската фармацевтична компания " Ейсай " (Eisai) и американската " Байоджен " (Biogen).

Това " статистически значимо " съответствие съгласно двете компании беше оповестено още в края на септември.

Пълното изследване, оповестено във вторник в " Ню Ингланд джърнъл ъв медисин " ), обаче разказва в детайли и честотата на страничните резултати от леканемаб, които от време на време са съществени и доста по-чести, в сравнение с в групата на пациентите, приемали плацебо. 

Резултатите демонстрират, че 17,3 % от пациентите, лекувани с леканемаб, са получи мозъчни кръвоизливи, против 9 % в групата на плацебо.

При 12,6 % от пациентите, приемали пробното лекарство, е следен мозъчен оток, против едвам 1,7 % в групата на плацебо. 

Въпреки това общият % на смъртност е съвсем идентичен и при двете групи (0,7 % при лекуваните с леканемаб и 0,8 % при пациентите на плацебо).

" Това е първото лекарство, което дава действителна опция за лекуване на хората с заболяването на Алцхаймер ", приветства резултатите Барт де Строупър, шеф на Британския институт за проучване на деменцията.

" Въпреки че клиничните изгоди наподобяват ненапълно лимитирани, може да се чака те да станат по-очевидни, в случай че лекарството се ползва за по-дълъг интервал от време ", добавя специалистът. 

При заболяването на Алцхаймер се следи последователно извънредно струпване в мозъка на два основни протеина - тау и бета-амилоид. Това води до гибел на мозъчни кафези, стесняване на мозъка, загуба наизуст и възходяща некадърност за осъществяване на ежедневните задания. Заболяването е един от главните проблеми на публичното опазване на здравето, засягащ повече от 40 милиона души по света.

Лекарството леканемаб е ориентирано против отлаганията на протеина бета-амилоид, само че единствено в ранните стадии на заболяването на Алцхаймер. Това може да ограничи използването му, защото болестта постоянно се диагностицира късно, показва Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР