Учени представиха нова технология, базирана на хибридна метаоптика“, която може

...
Учени представиха нова технология, базирана на хибридна метаоптика“, която може
Коментари Харесай

Тази нова технология ще превърне смартфоните в истински конкуренти на професионалните фотоапарати

Учени показаха нова технология, основана на „ хибридна метаоптика “, която може да прави висококачествени фотоси без да се постанова да се употребява размера на стандартните фотоапарати.

Повечето модерни фотоапарати, изключително тези, предопределени за професионална приложимост употребяват голям брой сменяеми обективи, които оказват помощ на фотографа да получи най-хубавото изображение за всеки съответен сюжет, въпреки и за сметка на компактността и преносимостта.

Учените изследвали плоска оптика от метаструктури, с цел да се реализира високо качество на изображението, като в същото време не се прави компромис с преносимостта.

Метаструктурите са нови материали с повтарящи се модели в структурата си, предопределени за манипулиране на други структури посредством планиране на тези модели, които са по-малки от тези на присъщия материал, който се манипулира.

Съвременните смарт телефони и други интелигентни устройства употребяват програмен продукт, с цел да прикрият минусите на компактната си оптична система, с цел да основават висококачествени изображения и видео.

Откритията на екипа, оповестени в рецензираното научно списание Science Advances изследват комбинирането на оптика, направена от метаструктури и програмен продукт.

Хибридната метаоптика, употребена в тяхната апаратура включва общоприета пречупваща леща с дебелина 4,5 милиметра, покрита с кварцов метаоптичен пласт с дебелина 500 микрометра (µm). Освен това, повърхността на кино лентата е „ украсена “ със силициев нитрид, ситуиран на височина 700 нанометра (nm).

Екипът следи, че тези устройства вършат пълноцветни фотоси, съперничещи на безогледалният фотоапарат Sony Alpha 1 III, флагманското предложение на японския колос, в комбиниране с обектив Sony 85 mm f/1,8, освен това с размер под 1 % от този на системата на Sony. (SEL85F18/2)

Бъдещи проучвания и приложения

„ Смятам, че най-въздействащото приложение сега е проектирането на ново потомство персонализирани камери за смарт телефони. “

казва Самуел Пинила, водещ създател на проучването, в Съвета за научни и софтуерни уреди в Харуел, Англия, като в същото време отбелязва капацитета на устройствата в биомедицинските приложения

Екипът допуска, че създаването на метаоптики с по-широка от сегашната им широчина от 5 милиметра може да докара до още по-добро качество на изображенията посредством събиране на повече светлина.

Изглежда, че денят в който най-хубавите фотоапарати ще се побират в джобовете ни не е толкоз надалеч.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР