Учени предполагат, че са открили най-голямото масово погребение в Европа,

...
Учени предполагат, че са открили най-голямото масово погребение в Европа,
Коментари Харесай

Откриха масов гроб на 1500 души, починали от чума през 17-и век

Учени допускат, че са разкрили най-голямото всеобщо заравяне в Европа, оповестява Мейл онлайн.

Мястото в Нюрнберг, Германия, съдържа скелетите на най-малко 1500 души, умряли от бубонна чума , която е умъртвила до 60% от популацията на Европа през Средновековието. Броят им обаче евентуално ще надвиши 2000, считат откривателите.



Експертите считат, че телата са били заровени през първата половина на 17-и век след безмилостна вълна на заболяването . Бубонната чума се популяризира посредством захапване от бълха , която е инфектирана с бактерия, наречена Yersinia pestis.

Засегнатите умират бързо и извънредно след припадък на висока температура, трептене, повръщане, главоболие, делириум и „ гнойни бубони “ (отоци).

Кметът на Нюрнберг Маркус Кьоних съобщи, че откритието е „ от огромно значение надалеч отвън района “. Гробовете съдържат тленни остатъци на деца и старци, мъже и дами - чумата не се е серпантина пред пола, възрастта или обществения статус, сподели той.

„ От единствено себе си се схваща, че към тази исторически и археологически значима находка би трябвало да се подхожда внимателно и по подобаващ метод “, изясни кметът.

Мелани Лангбайн от отдела за запазване на културното завещание в Нюрнберг сподели, че са разпознати осем чумни ями , всяка от които съдържа по няколкостотин тела.

„ Тези хора не са били заровени в нормално гробище, макар че в Нюрнберг е имало обособени гробища за чума “, споделя Лангбайн пред CNN. „ Това значи, че огромен брой мъртъвци е трябвало да бъдат заровени в къс период, без да се преценяват с християнските погребални практики “, разясни Лангбайн.

Няколко от костите са физически повредени в резултат на бомбите , паднали в региона по време на Втората международна война, оповестява сп. „ Шпигел “. Други са зеленикави на цвят заради отпадъците от прилежащия меден комбинат, които са били изхвърляни на мястото.



Някои тела са били с облекла или увити в плат, когато са били погребвани, само че като цяло те са били компактно подредени в гробното пространство, което отразява високата смъртност.  Погребенията са открити по време на изкопни работи в ниви преди построяването на нов старешки дом в Нюрнберг.

Чумните пандемии връхлитат света на три талази от 1300 година до 1900 година и убиват милиони хора . Първата вълна, наречена „ Черната гибел “ в Европа, е от 1347 до 1351 година, при втората през 1500 година се появява нов вариант на заболяването, а последната в края на XIX в. се популяризира в Азия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР