Учени предложиха нова техника за охлаждане на фотоволтаичните панели: чрез

...
Учени предложиха нова техника за охлаждане на фотоволтаичните панели: чрез
Коментари Харесай

Подземен топлообменник охлажда слънчевите панели

Учени предложиха нова техника за изстудяване на фотоволтаичните панели: посредством подземни топлообменници. Изследователи от Университета в Алкала в Испания са създали техника за изстудяване на слънчевите панели, която употребява под земята еднофазен топлообменник със затворен кръг, настоящ като натурален охладител. Охлаждането е от значимо значение за продуктивността на фотоволтаичните системи.

„ Нашите разбори, направени за разнообразни типове жилищни и комерсиални съоръжения, демонстрират, че системата е стопански жизнеспособна с интервали на обезценка на инвестицията от 5 до 10 години “, сподели откривателят Игнасио Валиенте Бланко.

Техниката на изстудяване включва прикрепването на топлообменник върху задната страна на слънчевия панел за премахване на непотребната топлота. Топлината се придвижва подземен от работна течност, която надлежно се охлажда подземен чрез различен топлообменник с П-образна форма. Той бива вкаран в сондаж на дълбочина 15 метра, цялостен с естествена вода от водоносния небосвод подземен.

 Подземен топлообменник охлажда слънчевите панели Снимка: Охлаждане посредством под земята топлообменник покачва успеваемостта на фотоволтаиците с 11% (снимка: Университет в Алкала)

Съгласно плана, охладителната система ще се нуждае от спомагателна сила, с цел да може да работи помпата, която движи охлаждащата течност, обясниха откривателите.

Учените са тествали охладителната система върху фотоволтаична апаратура без връзка с мрежата, която те разказват като „ представителна за типичната слънчева плантация с едноосни системи за следене “. Експериментът демонстрира, че технологията за изстудяване може да понижи работната температура на слънчевия модул с 13 до 17 градуса Целзий. Това води до възстановяване на продуктивността на модула с към 11%.

Учените показаха системата за изстудяване в „ Подобряване на успеваемостта на фотоволтаични слънчеви модули посредством изстудяване благодарение на под земята топлообменник “ в обява Journal of Solar Energy Engineering. „ С нужната инвестиция системата е идеално използваема в стандартни съоръжения “, сподели Валиенте Бланко.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР