Учени постигнаха значителен прогрес в сферата на регенеративната медицина. Нова

...
Учени постигнаха значителен прогрес в сферата на регенеративната медицина. Нова
Коментари Харесай

Учени подмладиха човешки кожни клетки с 30 години

Учени реализираха забележителен напредък в областта на регенеративната медицина. Нова техника съумява да подмлади кожните кафези, извлечени от пациенти на междинна възраст, с цели 30 години. Невероятното достижение е оповестено в eLife .

С напредъка на възрастта нашите кафези минават през разнообразни модификации, свързани с възрастта. В резултат на това способността им да действат се понижава. Тези процеси могат да бъдат следени чрез принадлежности от вида на епигенетичните часовници, които мерят степента на метилиране на ДНК-то и дефинират биологичната възраст на индивида.

Регенеративната биология се пробва да изтрие тези маркери на остаряването и да възвърне въпросното по-младо положение на клетките. Голям пробив в сферата бе реализиран през 2007 година, когато японският откривател Шиня Яманака създава техника, благодарение на която съумява да преобразува зрели кафези назад в стволови, като ги излага на коктейл от химикали (известен като факторите на Яманака) в продължение на 50 дни.

За страдание, по този метод клетките губят своята соматична еднаквост и учените не могат да накарат тези репрограмирани стволови кафези да се диференцират надеждно и отначало в зрели. За да заобиколят този проблем, създателите на новото проучване излагат човешките кожни кафези на факторите на Яманака единствено за 13 дни.

Това пречи на клетките да се преобразуват напълно в стволови – те регресират само до напреднал етап в процеса, прочут като фаза на узряване. На този стадий доста от генетичните маркери, свързани с възрастта, към този момент са изтрити и клетките са изгубили краткотрайно своята соматична еднаквост. Въпреки това един път щом химикалите бъдат отстранени, те съумяват да придобият отначало своята профилирана функционалност на кожни кафези.

Въпреки че механизмът на това придобиване към момента не е изучен изцяло, създателите спекулират, че той евентуално разчита на „ устойчивата епигенетична памет “, която не се заличава изцяло във етапа на узряване.

Новата техника е приложена на кожни кафези, наречени фибробласти. Те генерират колаген и играят основна роля при регенерацията на рани. Използвайки кафези от трима донори на възраст 38-, 53- и 53-годишна възраст, откривателите откриват, че техния способ връща обратно епигенетичня часовник на фибробластите с почти 30 години. Анализ на техния транскриптом (който обгръща цялата им генетична информация) демонстрира сходна степен на генетично подмладяване.

За да потвърдят резултатите си, откривателите симулират кожна рана, извършвайки прорез върху към този момент третиран фибробласт в петриева паничка. Репрограмираната клетка създава доста по-голямо количество колаген от нетретираните фибробласти. Освен това мигрира в региона на раната доста по-бързо. Всичко това подсказва, че резултатите от функционалния спад, обвързван с възрастта, са доста преобърнати.

На всичко от горната страна откривателите откриват признаци на подмладяване и в гени с функционалности, разнообразни от тези на фибробластите (например при тези, които се асоциират с заболяването на Алцхаймер и катаракта).

За страдание, известено е, че факторите на Яманака си взаимодействат с избрани гени, свързани с рака. Това значи, че на този стадий актуалният способ не може да се употребява за подмладяване на живи пациенти. Въпреки това учените са безапелационни, че бъдещите усъвършенствания на техниката ще отворят пред нас нови и вълнуващи лечебни хоризонти.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР