Учени откриха за пръв път хелий в атмосферата на планета

...
Учени откриха за пръв път хелий в атмосферата на планета
Коментари Харесай

Учени откриха хелий в атмосферата на екзопланета

Учени откриха за пръв път хелий в атмосферата на планета отвън Слънчевата система благодарение на телескопа "Хъбъл ", оповестиха уеб сайтът Phys.org и ТАСС.

"Хелият е вторият по разпространяване детайл във Вселената след водорода. Но до момента не е откриван в атмосферата на екзопланети ", споделя ръководителят на екипа Джесика Спейк от Ексетърския университет във Англия.

Химичния детайл е открит в атмосферата на планетата WASP-107b. Тя е газов колос с размерите на Юпитер. Разположена е в съзвездието Дева на 200 светлинни години от Земята. Екзопланетата WASP-107b е открита през 2017 година

Силният сигнал за съществуване на хелий в атмосферата на WASP-107b е засечен с нов способ. Вместо ултравиолетова светлина, учените са употребявали инфрачервена светлина за анализиране на спектъра. Екипът счита, че новият способ може да проправи път за проучване на атмосферата на други екзопланети, които са по-близки до размерите на Земята.

За пръв път спектралната линия на хелия е засечена в слънчевата светлина през 1868 година Тогава астрономът Норман Локиър прави догатката, че става въпрос за нов химичен елемен. Дава му името на гръцкия господ на слънцето Хелиос.

Хелият е един от главните съставни елементи на планетите Юпитер и Сатурн.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР