Учени откриха причината за цветния блясък на малка рибка от

...
Учени откриха причината за цветния блясък на малка рибка от
Коментари Харесай

Учени разкриха тайната на рибите дъга

Учени откриха повода за цветния искра на дребна рибка от Тайланд, чиято кожа е съвсем напълно транспарантна, съобщи АП.

Блестенето идва от вътрешността на рибата, откри изследване, оповестено в списанието " Сборник на Националната академия на науките на Съединени американски щати ".

Светлината минава през кожата на животното и се сблъсква с дребни структури в мускулите, които я трансформират в дъга от цветове.

Стъкленият сом е тип, присъщ за реките на Тайланд. Дълъг е нормално единствено няколко сантиметра и се продава по целия свят като рибка, подобаваща за аквариуми.

В природата този ослепителен резултат с цветовете на дъгата се среща и при други животни, които нормално имат лъскава кожа или външна обвивка - като перата на колибровите птици или на пеперудите, изясни биологът от университета на щата Аризона Рон Рутовски.

Стъкленият сом обаче няма лъскави люспи, а голям брой структури в мускулите, които могат да трансфорат светлината в цветна дъга. Изследователите откриват това, откакто осветиха тялото на сома с разнообразни видови светлина и лазери. Докато рибата плува, мускулите се отпускат и свиват, което основава тази блестяща гама от цветове.

Някои типове употребяват оцветяването си, с цел да търсят сътрудници за чифтосване или като сигнален сигнал, само че дали блестенето на стъкления сом обслужва съответна цел не е ясно, сподели Рутовски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР