Учени откриха по повърхността на руския сегмент на Международната космическа

...
Учени откриха по повърхността на руския сегмент на Международната космическа
Коментари Харесай

Откриха живи бактерии от космоса по повърхността на международната станция

Учени откриха по повърхността на съветския сегмент на Международната галактическа станция (МКС) живи бактерии, пристигнали от космоса, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция. Въпросните бактерии се изследват на Земята и наподобява не съставляват заплаха, съобщи съветският космонавт Антон Шкаплеров.
По думите му, при излизанията си в открития космос в границите на съветската стратегия, космонавти вземат с памучни тампони намазки от външната повърхнина на станцията. След това пробите се доставят на Земята.
"Сега се обясни, че отнякъде върху тампоните са се появили бактерии, каквито в началото нямаше върху модула на МКС - сподели Шкаплеров. - Следователно те са пристигнали отнякъде в космоса и са се заселили по външната страна на обшивката. В момента се изследват и наподобява, че не носят никаква заплаха. "
Шкаплеров оповести също, че редица земни бактерии са оживели по външната повърхнина на станцията, без значение че три години са били в условия на галактически вакуум и температурни промени сред минус 150 градуса и плюс 150 градуса Целзий. Бактериите били донесени инцидентно от Земята с разнообразни материали, доставени на борда на станцията, с цел да бъдат изследвани в открития космос.
Шкаплеров ще оглави новия екипаж на станцията, който ще бъде изстрелян към МКС на 17 декември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР