Учени откриха как да накарат нервните влакна при мишки да

...
Учени откриха как да накарат нервните влакна при мишки да
Коментари Харесай

Учените откриха начин как да помогнат на нервните влакна да се възстановят

Учени откриха по какъв начин да накарат нервните нишки при мишки да се възстановят като идентифицираха ген, който отключва израстването на фибрите, когато връзките сред нервните нишки са били развалени.

Генът, наименуван Cacna2d2, работи като “молекулна спирачка ”. Но в този момент учените знаят по какъв начин да изключат тази “спирачка ” и това може да им помогне да разработят лекувания за положения като парализа и други пострадвания на гръбначния дирек.

Екипът, направил откритието, е от немския Център за Невродегенеративни болести (DZNE), и е почнал своето проучване от хипотезата, че би трябвало да съществува сходна молекулна “спирачка ” и че би трябвало да има физически механизъм, който да реализира прекъсването на растежа на невроните, когато станем възрастни и нашите тела са изцяло приключени.

  “Накрая намерихме нашия претендент. Този ген играе значима роля при образуването на синапсите и тяхната функционалност и по този начин е основен в завършващата фаза на свръзването на нервните кафези. ”

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР