Учени откриха гравитационна аномалия на южния полюс на Луната, която

...
Учени откриха гравитационна аномалия на южния полюс на Луната, която
Коментари Харесай

Луната разкри една от неподозираните си тайни

Учени откриха гравитационна особеност на южния полюс на Луната, която се дължи на останките от великански метеорит, които до ден-днешен остават „ консервирани “ в мантията на спътника на Земята, оповестява БГНЕС.

Огромно количество метал е намерено под кратера Южен полюс – Ейткън, намиращ се на противоположната страна на Луната. Той е считан за най-големия кратер в Слънчевата система, формиран вследствие на удар с друго небесно тяло. Предполага се, че метеоритът се е врязал в този регион на Луната преди към 4 милиарда години.

„ Представете си заровен подземен метал, който е пет пъти повече, в сравнение с Хавайските острови. Неочаквано се натъкнахме на тази маса “, съобщи водещият създател на проучването Питър Джеймс, доцент по планетарна геофизика в Бейлърския университет. Тежестта на „ аномалията “ е към 2,18 квинтилиона, съгласно учените.

Те са създали своето изобретение, до момента в който са сравнявали топографските карти на Луната, получени от апарата Lunar Reconnaissance Orbiter. Това е част от опит на НАСА за проучването на гравитационното поле и вътрешния градеж на Луната. Той е извършен от 2011 до 2012 година В рамките му два спътника са се движили по орбитата, фиксирайки гравитационното поле в разнообразни точки.

Откритата особеност в региона на кратера Южен полюс – Ейткън се изяснява с огромното количество метал на дълбочина 300 км. Математическите модели, основани от учените, демонстрират, че останките от свръхтежкия желязно-никелов метеорит до ден-днешен остават в лунната тога.

Източник: trud.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР