Учени откриха доказателства за голямо изригване на радиация от Слънцето,

...
Учени откриха доказателства за голямо изригване на радиация от Слънцето,
Коментари Харесай

Голямо изригване на радиация от Слънцето е ударило Земята

Учени откриха доказателства за огромно изригване на радиация от Слънцето, блъснала Земята преди повече от 2000 години. Резултатът от проучването е извънредно значим, тъй като слънчевите стихии могат да нарушат модерните технологии.

Екипът от специалисти от университета Лунд в Швеция е разкрил доказателства в леда в Гренландия, че Земята е била бомбардирана от протони от Слънцето през 660 г.пр.н.е. Събитието е било 10 пъти по-мощно от всяка едно сходно, откогато се вършат записи с съвременно съоръжение от преди 60 години.

Учените са намерили радиоактивни изотопи в леда, берилий-10 и хлор-36, които се счита, че са от галактически генезис.

Периодично Слънцето изпуска огромни количества заредени частици, които могат да се насочат към планетата ни. Емисията от такива частици, открита в Гренландия е известна като „ слънчево протонно събитие “. В съвременни времена, тези високоенергийни частици, когато се сблъскат със Земята могат да повредят електрониката в спътниците, на които разчитаме за информационните услуги и системите за световно позициониране.

Радиацията може да съставлява и риск за здравето на астронавтите в Международната галактическа станция (МКС). Всички пасажери и екипажи на пътническите самолети, които летят на огромна височина и покрай полюсите, могат да бъдат облъчени с по-голямо количество радиация (въпреки че това зависи от доста променливи условия).
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР