Учени от Южнокалифорнийския университет идентифицираха мозъчна зона, която отговаря за

...
Учени от Южнокалифорнийския университет идентифицираха мозъчна зона, която отговаря за
Коментари Харесай

Откриха основната причина за пристрастяването към алкохола

Учени от Южнокалифорнийския университет идентифицираха мозъчна зона, която дава отговор за образуването на нездравословни привички, в това число за пристрастяването към алкохола и сладостите, оповестява уеб сайтът MedicalXpress, представен от Българска телеграфна агенция.

Откритата невронна мрежа създава основен невропептид, който въздейства върху импулсивността и е прочут като меланин-концентриращ хормон. Той се употребява от неврони в хипоталамуса и е обвързван с образуването на апетита и склонността да се одобряват медикаменти.

В поредност опити с плъхове било установено, че импулсивността не е обвързвана с апетит. В един от опитите плъх натиснал лост и получил храна с високо наличие на мазнини и въглехидрати. За гризача имало още веднъж сходно пиршество единствено в случай че натисне лоста 20 секунди след предходното натискане. Плъхът станал припрян и постоянно натискал лоста преди да е изминал 20-секундният период. В рамките на други опити плъхове имали опция да създадат избор сред два лоста. При натискането на единия лост гризачът неотложно получавал премия, а при натискането на другия - 5 угощения, само че трябвало да изчака сред 30 и 45 секунди. Гризачите предпочели да натискат лоста, който неотложно им осигурявал премия.

Специалистите сканирали мозъците на гризачите и открили кои неврони създават меланин-концентриращ хормон. Оказало се, че за импулсивното държание дават отговор кафези в латералния хипоталамус, които благодарение на невропептида предават сигнали на свързани с страстите и паметта неврони във вентралния хипокампус.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР