Учени от Южна Африка съобщиха, че са открили нов вариант

...
Учени от Южна Африка съобщиха, че са открили нов вариант
Коментари Харесай

Нова опасност! Откриха още един вариант на коронавируса с множество мутации

Учени от Южна Африка оповестиха, че са разкрили нов вид на ковид с голям брой разновидности, като локалните учени работят, с цел да схванат евентуалните му последствия, съобщи Франс прес.

" За страдание открихме нов вид, който е причина за безпокойствие в Южна Африка “, сподели вирусологът Тулио де Оливейра на незабавно свикана конференция.

Вариантът - наименуван B.1.1.529 - има " доста необикновена констелация " от разновидности, които са тревожни, тъй като биха могли да му оказват помощ да избегне имунния отговор на тялото и да го направи по-предаваем, споделиха южноафриканските учени, представени от Ройтерс.

Ранните сигнали от диагностичните лаборатории допускат, че разновидността бързо се е нараснал в най-населената провинция Гаутенг, където се намира столицата Претория, и може към този момент да участва в останалите осем провинции на страната, споделиха още те.

Този вид е открит и в Ботсвана и Хонконг, като казусът с Хонконг е на пасажер от Южна Африка. До 90% от новите случаи в Гаутенг могат да бъдат B.1.1.529, считат учените.

" Въпреки че данните са лимитирани, нашите работят изключително с всички открити системи за наблюдаване, с цел да схванат новия вид и какви могат да бъдат евентуалните последствия “, се споделя в изказване на Националния институт по заразни заболявания на Южна Африка.

С оглед на това Южна Африка изиска незабавно съвещание в петък на работната група на Световната здравна организация (СЗО) за еволюцията на вируса, с цел да се разиска новия вид.

Здравният министър на страната Джо Фахла сподели, че е прекомерно рано да се каже дали държавното управление ще наложи по-строги ограничавания в отговор на новия вид на ковид.

Ройтерс припомня, че Южна Африка беше първата страна, в която беше открит Бета разновидността на Covid-19 през предходната година.

Бета е един от единствено четирите Covid разновидността, обозначени като " мотив за угриженост “ от страна на СЗО, тъй като има доказателства, че тези разновидности са по-заразни и имунизациите работят по-малко против нея.

В Южна Африка беше откри по-рано тази година и различен вид - C.1.2, само че той по този начин и не измести по-разпространения вид Делта и към момента съставлява единствено дребен % от геномите, секвенирани през последните месеци.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР