Учени от Южна Африка съобщиха, че са открили нов вариант ...

Учени от Южна Африка съобщиха, че са открили нов вариант

Нова опасност! Откриха още един вариант на коронавируса с множество мутации

Учени от Южна Африка оповестиха , че са открили нов вариант на ковид с голям брой мутации, като локалните учени работят, с цел да схванат евентуалните му последствия , съобщи Франс прес.

" За страдание открихме нов вариант, който е подбуда за безпокойствие в Южна Африка “, сподели вирусологът Тулио де Оливейра на спешно свикана конференция .

Вариантът - наименуван B.1.1.529 - има " доста необикновена констелация " от мутации, които са тревожни, тъй като биха могли да му оказват помощ да избегне имунния отговор на тялото и да го направи по-предаваем, споделиха южноафриканските учени, представени от Ройтерс.

Ранните сигнали от диагностичните лаборатории предполагат, че вариантът бързо се е увеличил в най-населената провинция Гаутенг, където се открива столицата Претория, и може към този момент да участва в останалите осем провинции на страната, споделиха още те.Този вариант е открит и в Ботсвана и Хонконг, като казусът с Хонконг е на пасажер от Южна Африка. До 90% от новите случаи в Гаутенг могат да бъдат B.1.1.529, смятат учените.

" Въпреки че данните са лимитирани , нашите работят изключително с всички открити системи за наблюдаване , с цел да схванат новия вариант и какви могат да бъдат евентуалните последствия “, се споделя в изказване на Националния институт по заразни заболявания на Южна Африка.

С оглед на това Южна Африка изиска спешно съвещание в петък на работната група на Световната здравна организация (СЗО) за еволюцията на вируса, с цел да се разиска новия вариант.

Здравният министър на страната Джо Фахла сподели , че е прекомерно рано да се каже наистина ли държавното управление ще наложи по-строги лишения в отговор на новия вариант на ковид .

Ройтерс припомня , че Южна Африка беше първата страна, в която беше открит Бета варианта на Covid-19 през предходната година.

Бета е един от единствено четирите Covid варианта, обозначени като " мотив за угриженост “ от страна на СЗО, тъй като има доказателства, че тези варианти са по-заразни и имунизациите работят по-малко против нея.

В Южна Африка беше откри по-рано тази година и различен вариант - C.1.2, само че той по този начин и не измести по-разпространения вариант Делта и към момента съставлява единствено дребен % от геномите, секвенирани през последните месеци.


Източник: fakti.bg