Учени от Венецуела и Колумбия откриха нов вид жаби в

...
Учени от Венецуела и Колумбия откриха нов вид жаби в
Коментари Харесай

Нов вид жаби беше открит в Южна Америка

Учени от Венецуела и Колумбия откриха нов тип жаби в планинския регион Сиера де Периха, на границата сред двете страни, съобщи Франс прес.

Жабата Hyloscirtus japreria се среща в реки на надморска височина над 1000 метра. Отличава се с многоцветната си кожа и особените си викове. Видът е открит в границите на експедиция, почнала преди десетина години.

Става въпрос за 37-ия тип от семейство Hyloscirtus. Мъжките екземпляри са с по-малки размери и доближават дължина 2,8-3,2 сантиметра, а женските - 3,6-3,9 сантиметра.

"Отделихме няколко години, с цел да потвърдим, че става дума за нов тип ", съобщи координаторът на проучването, биологът Фернандо Рохас-Рунхаик.

Учените употребили фотоапарати и записващи устройства с висока резолюция, с цел да документират крясъците на типа и да подложат записите на "биоакустичен разбор ". Крясъците на мъжките екземпляри припомнят дълготрайно бибикане. Учените дни наред ходели пешком или се придвижвали яхнали магарета в планинския регион.

H. japreria се отличава също с бледожълтия си тил на кафяви и червеникави точки. Около очите, ушите и по крачетата на земноводното има дребни бели линии.

Резултатите от проучването са оповестени в Zootaxa.

Découverte d’une nouvelle espèce de grenouille. #HyloscirtusJapreria pic.twitter.com/YLaUQ4Aybw
— Apothicaire Amoureux (@PotardDechaine) March 30, 2018
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР