Учени от Великобритания използват хранителни пъзели, за да покажат как

...
Учени от Великобритания използват хранителни пъзели, за да покажат как
Коментари Харесай

Изследване: Подготвят видри за живот в естествена среда с помощта на хранителни пъзели

Учени от Англия употребяват хранителни пъзели , с цел да покажат по какъв начин видрите се учат една от друга, написа в. " Гардиън ".

Експертите се надяват, че изследването може да подкрепи напъните за опазването на видрите и по-специално за повторното въвеждане в дивата природа на животни, отгледани в плен.

Видрите могат да се учат една от друга, само че въпреки всичко избират сами да вземат решение някои пъзели, демонстрира проучването на експерти от университета на Ексетър.

Известно е, че полуводните бозайници са доста обществени и интелигентни същества, само че актуалното изследване дава нова визия за техния разсъдък.
За задачите му откривателите са дали на видри " кутии-пъзели ", някои от които са съдържали позната храна , а други - непозната естествена плячка - крайбрежни раци и сини миди, предпазени от твърди външни черупки.

За познатата храна - кюфтета, обичана на азиатските късоноктести видри, взели участие в проучването - учените са планували пет разнообразни типа кутии, като методът за добиване на храната се е променял във всеки вид, да вземем за пример издърпване на механизъм или отваряне на похлупак.

Непознатата храна е основала спомагателни проблеми, защото видрите не са знаели дали раците и мидите са безвредни за консумация и не са имали опит в изваждането им от черупките.

За да решат дали храната е безвредна и мечтана за консумация, тестваните животни са следили деликатно по какъв начин останалите ревизират какво има в кутиите и са копирали дейностите, в случай че другите видри са опитвали лакомствата.

Въпреки това животните са посветили повече време на опити да схванат по какъв начин сами да извадят месото от черупките и по-малко са разчитали на дейностите на себеподобните си. От 20-те видри, взели участие в изследването, 11 са съумели да извадят месото и от трите типа естествена плячка. 

Чрез този опит учените се надяват да схванат по какъв начин видрите се оправят с непознатата храна в естествената си среда и по какъв начин взаимодействат в група. Това ще им помогне да образоват отгледани в плен животни да оцеляват в дивата природа и да вземат участие в стратегии за пригаждане и запазване на типа.

" Тестовите субекти демонстрираха, че могат да се приспособяват към нова среда и да се научат да търсят храна. Съдейки по резултатите, си коства една видра да бъде подготвена, преди да бъде пусната на независимост, и тя ще съобщи тази информация на други ", споделя водещият създател на проучването Алекс Саливерос .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР