Учени от Вашингтонския университет показаха с климатични модели и модели

...
Учени от Вашингтонския университет показаха с климатични модели и модели
Коментари Харесай

По-топлите есени могат да застрашат пчелите

Учени от Вашингтонския университет демонстрираха с климатични модели и модели на пчелните популации, че по-дългите есени с идеални условия за хвърчене усилват риска колониите на полинаторите да колабират напролет, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

За проучването учените са употребявали симулации на климатичните прогнози за 2050 и 2100 година Те демонстрират, че пчелните фамилии в доста елементи на северозападната част на тихоокеанското крайбрежие евентуално ще претърпят пролетен колапс и при двата сюжета. Това се случва и когато откривателите симулират, че изменението на климата ще продължи със сегашните темпове, и когато преглеждат намаляването на парниковите газове в близко бъдеще.

Изводът им е, че колониите, които зимуват на открито в по-студени региони като Омак, щата Вашингтон, покрай Канада, могат да се оправят, само че популациите на пчелите на доста други места, като Ричланд, щата Вашингтон, покрай границата с Орегон, ще намалеят, написа Българска телеграфна агенция. Според прогнозите им по-топлите зими ще понижат популациите на възрастните пчели до по-малко от 9000 до 2050 година и под 5000 до края на века.

Изследователите прецизират, че моделите им са " много консервативни ", като преглеждат сезонни фактори като температура, вятър и количество дневна светлина.

" Симулациите ни демонстрират, че даже да няма хранителен стрес, патогени, пестициди, единствено изискванията през есента и зимата са задоволителни, с цел да се компрометира възрастовата конструкция на пчелното семейство ", споделя съавторът Глория де Гранди-Хофман, началник на изследването в Центъра за проучване на пчелите " Карл Хейдън " към Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

Изследователите също по този начин са симулирали какво може да се случи, в случай че кошерите с медоносни пчели бъдат сложени в хладилни пространства.

При симулацията в Ричланд до 2100 година слагането на пчелите в хладилни пространства от октомври до април би нараснало пролетната популация до повече от 15 000. Ако останат на открито, кошерите ще са общо сред 5000 и 8000, настояват откривателите.

" Това не е нещо, което може да се случи след 80 години ", обръща внимание ръководителят на проучването Кърти Раджакопалян. " Това е по-непосредствено влияние и последствията от него би трябвало да бъдат планувани ".

Като евентуално решение те оферират колониите да бъдат съхранявани на студено от октомври до април. Някои пчелари към този момент употребяват тази процедура. 

Резултатите са оповестени в списание Scientific Reports.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР