Учени от университета в Тюбинген, Германия обявиха, че са открили

...
Учени от университета в Тюбинген, Германия обявиха, че са открили
Коментари Харесай

Откриха нов антибиотик с помощта на бактерия в човешкия нос

Учени от университета в Тюбинген, Германия оповестиха, че са разкрили нов клас антибиотици. Източникът за тях е бактерия, живееща в човешкия нос. Повечето антибиотици са създадени въз основата на защитни механизми, които други организми развиват против бактериални инфекции. Например пеницилинът, първият открит антибиотик, е създаден от плесени. Много други антибиотични медикаменти са получени посредством лека смяна на молекулната конструкция на налични в природата естествени антибиотици. Такъв е и Ампицилинът, един от най-популярните антибиотици, дериват на пеницилина.

Да се откриват нови антибиотици става все по-трудно, по тази причина най-новият клас антибиотици е открит преди 30 години.

Бактериите последователно развиват устойчивост към антибиотиците и лекарите се опасяват, че ще пристигна време, когато доста „ супер бактерии “ ще са устойчиви на множеството или даже на всички антибиотици. Затова през последните години разнообразни проучвателен колективи се пробват да разработят нови класове антибиотици.

Екипът от университета в Тюбинген е най-близо до триумфа. Учените са създали напълно нов антибиотик наименуван lugdunin. Той е получен въз основата на бактерия, живееща в човешкия нос. 30% от хората имат в носа си бактерия, наречена Staphylococcus aureus. Според откривателите, доста хора, които не я имат имат вместо нея сходна бактерия, наречена Staphylococcus lugdunensis. Експериментирайки с нея в лаборатория учените са разпознали индивидуален ген, който основава новия антибиотик, наименуван lugdunin.

Тестовете върху опитни мишки са посочили, че lugdunin може да влияе върху кожни бактериални инфекции, даже когато бактериите са резистентни на други антибиотици.

Има още много проблеми пред lugdunin, преди да бъде позволено потреблението му при хора. По-важното обаче е, че учените от университета в Тюбинген са уверени, че могат да бъдат извлечени доста други антибиотици от човешкото тяло. Има към 1000 типа бактерии, които обикновено обитават тялото на индивида. Всяка от тях може да е ключ към предстоящ медицински пробив.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР