Учени от Университета в Нюкасъл успяха да създадат първата роговица

...
Учени от Университета в Нюкасъл успяха да създадат първата роговица
Коментари Харесай

Учени създадоха първата роговица за човешко око след триизмерно принтиране

Учени от Университета в Нюкасъл съумяха да основат първата роговица за човешко око след триизмерно принтиране. Те смесили кафези от здрава роговица с колаген, с цел да основат така наречен мастило за биопринтиране, каквото към този момент се употребява за произвеждането на хрущялна тъкан.

Използвайки най-обикновен 3D биопринтер на учените им трябвали по-малко от 10 минути, с цел да се снабдят с нова роговица. Тя се образувала след екструдиране на мастилото в концентрични кръгове. След принтирането на роговицата е открито, че стволовите кафези са почнали да порастват, което разрешава тя да бъде употребена върху всеки човек.

За да бъде направена персонално, първо би трябвало да се направи сканиране на окото на пациента. Така ще се дефинират размерът и формата, в които би трябвало да бъде принтирана роговицата.

От роговична слепота страдат към 10 млн. души по света. Още 5 милиона имат слепота, подбудена от белези по роговицата, каквито могат да бъдат породени от изгаряния, разкъсвания, изхабяване или заболяване.

Основният проблем по време на опитите бил откриването на донори на роговици. Сега обаче към този момент имало готово мастило за биопринтиране, съдържащо нужните стволови кафези, което разрешава печатането на тъкани, без да има терзания за растежа на клетките в тях.

Роговицата е част от външната обвивка на окото. Тя е гладка, лъскава, транспарантна и доста сензитивна и извършва защитна роля за окото.

Очаква се технологията да навлезе за необятна приложимост до няколко години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР