Учени от Университета в Нантун в Китай предлагат нов метод

...
Учени от Университета в Нантун в Китай предлагат нов метод
Коментари Харесай

Ново мъжко противозачатъчно нагорещява тестисите чрез магнити

Учени от Университета в Нантун в Китай оферират нов способ за мъжка контрацепция, който включва инжектирането на магнитни наноматериали. Те се направляват чрез магнити до скротума и един път щом доближат задачата си, експертите подтикват бързото им нагряване и стартират да затоплят тестисите. Това довежда до хипетермия, която е задоволителна, че да блокира краткотрайно производството на сперматозоиди. Дори смалява тестисите за 30-60 дни, след което те получават естествената си форма. Засега този способ е бил прилаган само върху мишки.

Да, несъмнено звучи страховито. Стимулирането на умерена хипертермия обаче наподобява обещаващо. Дори дребните нараствания на температурата може да понижи броя на сперматозоидите при мъже и откривателите се надяват да употребяват този резултат, с цел да спрат сперматогенезиса (производството на сперматозоиди). Ето за какво магнитните нежно нагряват района до високите (но въпреки всичко умерени) 58°C.

Намирането на нетоксична наночастица, която е магнитна и може да се инжектира, несъмнено не е лесна задача. Изследователите прибягват до помощта на към този момент съществуващи изследвания, които са употребявали наночастици от стоманен оксид, които деградират в тялото и могат да бъдат направлявани до своята цел чрез магнитни полета. След като тестват няколко разнообразни вариации, експертите откриват, че наночастици с покритие от лимонова киселина са най-ефективни.

Цялата процедура трае общо 15 минути. Учените употребяват изменчиво магнитно поле, с цел да нагорещят тестисите на пет мишки до нужната температура. Впоследствие животинките са сложени в клетка с женски мишки, с цел да се предизвика бременност, а най-после са жертвани на избрани шпации от време (7, 30 и 60 дни), с цел да бъдат оценени. След процедурата мъжките мишки не са могли да имат потомство в продължение на 7 дни. С течение на времето те постепенно възвръщат своите равнища на плодовитост и до 60-ия ден към този момент могат да имат потомство (около 12 малки).

Разбира се, проучването би трябвало да бъде оценено извънредно деликатно – резултатите се следят само при мишки и не можем да бъдем сигурни какъв ще е резултатът при хора. Освен това на процедура е невероятно да определим тъкмо равнището на болежка при мишките. Подходът обаче несъмнено е любопитен.

Изследването е оповестено в Nano Letters.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР