Учени от университета в Кеймбридж установиха, че правилното поставяне на

...
Учени от университета в Кеймбридж установиха, че правилното поставяне на
Коментари Харесай

Има нещо по-важно при носенето на маска от материала ѝ на изработване

Учени от университета в Кеймбридж откриха, че вярното слагане на маските, тъй че да прилепват добре, е значимо колкото материала, от който са направени, или даже повече , предава Darik News по информация от вестник Cambridge Independent. Дори маски с висока отбрана като N95, KN95 или FFP2 не са по-ефикасни от елементарна маска от плат, в случай че не прилягат добре. Причината е, че в профил и от горната страна минават доста аерозоли. Това проличава изключително добре, когато човек носи очила.
Учените от екипа на Юджиния О'Кели са създали проби благодарение на седем участници с апарат, отчитащ концентрацията на частиците в маските и отвън тях. Те са носели маски N95, KN95, хирургически маски или такива от плат.
Маските N95 или FFP2, както също са известни, са обезпечили най-хубава отбрана, само че множеството от тях не прилягали добре на лицето.
Когато били сложени добре, маските N95 филтрирали повече от 95 % от частиците, само че при неприятно нагласяване ефикасността им била сравнима с тази на хирургическите маски или маските от плат. Малки разлики в чертите на лицето могат доста да се отразят на това по какъв начин приляга маската. Най-добре пасващите 8511 N95 са подхождали единствено на трима от седмината участници в проучването. Маските с по-широк кант са прилепвали по-добре на участниците.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР