Учени от университета в Кардиф смятат, че играта с кукли

...
Учени от университета в Кардиф смятат, че играта с кукли
Коментари Харесай

Играта с кукли помага на децата с аутизъм да развият социални умения

Учени от университета в Кардиф считат, че играта с кукли оказва помощ на деца с аутизъм да развият обществени умения. Те разкрили това, като със специфична модерни технологии следили мозъка им. Така открили, че по време на игра, тези области на мозъка, които дават отговор за обществената обработка на информацията, са мощно дейни.

Това се дължи на обстоятелството, че по време на игра детето взаимодейства и поддържа връзка с други хора. Активността на мозъчните области е по-висока както при здравите, по този начин и при деца с аутизъм.
За дете с аутизъм обаче пребиваването в безвредна среда и ученето посредством игра може да бъде значима основа и по-късно доста да улесни връзката му със света.

„ Децата са склонни да разискват мислите и страстите на куклите, което им оказва помощ да практикуват обществени сюжети и да развиват значими умения като емпатия ”, твърди в одещият откривател доктор Сара Герсън. Тя е уверена, че " играта с кукли може да подтиква обществената акомодация, без значение от тежестта и профила на неврологично развиване “ на тези деца.

Това изследване е извършено за първи път преди три години, само че тогава в него са взели участие единствено деца без специфични потребности. Учените повтарят проучването си всяка година, като уголемяват кръга на участниците. Всички те са на възраст сред четири и осем години.

Изследването е извършено благодарение на съвременно функционално съоръжение, което може да наблюдава активирането на мозъчните зони, до момента в който децата играят с кукли и на таблети, без значение и с присъединяване на други хора.

Така учените откриват, че нарасналата мозъчна интензивност в задната горна темпорална вадичка, която взе участие в обществените и прочувствени процеси, е непосредствено обвързвана с играта с кукли, без значение дали хлапето играе в група или независимо.

Докато играта на таблет, да вземем за пример, не подтиква тази мозъчна интензивност.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР