Учени от университета Упсала (Швеция) решиха да разберат доколко възрастта,

...
Учени от университета Упсала (Швеция) решиха да разберат доколко възрастта,
Коментари Харесай

Установиха -Може да имате антитела за коронавирус дори и да не сте боледували

Учени от университета Упсала (Швеция) взеха решение да схванат до каква степен възрастта, на която човек се пенсионира, може да повлияе на дълголетието му.

Оказа се, че с цел да се резервира дългоденствие и избистрен разум в преклонна възраст, има значение, когато човек спира да работи и излиза в заслужена отмора.

Проучването им откри, че измежду възрастните хора, които стопират да работят по-късно, по-малко хора страдат от заболяването на Алцхаймер. Диетата обаче също играе значима роля.

В изследването са взели участие 500 70-годишни мъже и дами.

Учените предложили на респондентите въпросник, в който трябвало да отговорят на въпроси, свързани с техния метод на живот, заболявания и хранене.След като възрастните хора завършили с въпросниците, те били разделени в три групи в взаимозависимост от диетата. По този метод специалистите отделили хората, които избират протеинова храна и ядат малко въглехидрати. Подобна диета нормално се назовава средиземноморски вид диета.

Прави усещане, че 12 години по-късно създателите на проучването още веднъж ревизирали положението на участниците, които към този момент били на възраст над 80 години.

Оказа се, че 79 души са развили деменция, 48 пенсионери са страдали от заболяването на Алцхаймер. И още 105 пациенти се оплакали от неприятна памет, проблеми с когнитивните функционалности, усложнения с говора.

Прави усещане, че тези, които са били от групата на средиземноморската диета, са имали по-малко проблеми с паметта и речта, както и деменция и заболяването на Алцхаймер. Според създателите на проучването този вид диета понижава риска от проблеми, свързани с възрастта със 70 %.

Една от създателите на проучването, Ерика Олсон, изясни, че яденето на бобови растения, плодове, риба, зеленчуци и пълнозърнести храни оказва помощ да се забави когнитивния спад.

„ В нашето проучване отбелязахме и още едно значимо нещо. Оказа се, че възрастните хора, които водят деен метод на живот, резервират обществени връзки и имат обичани занимания по-малко от връстниците си, страдат от сенилни болести.

Особено се откроиха тези, които са продължили да работят и след пенсиониране. Работата е помогнала на тези хора да запазят изясненост на мозъка и съответно равнище наизуст. Тези, които продължили да работят на 80 години, се справили най-добре със дилемите – отбелязва Ерика Олсон.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР