Учени от университета Тъфтс“ (САЩ) представиха прототип на хибриден транзистор

...
Учени от университета Тъфтс“ (САЩ) представиха прототип на хибриден транзистор
Коментари Харесай

Създаден е хибриден транзистор на основата на коприна – обещаваща комбинация от силиций и биотехнологии

Учени от университета „ Тъфтс “ (САЩ) показаха първообраз на хибриден транзистор на основата на коприна. Биологичният материал е включен в общоприетия развой на произвеждане на чипове, което допуска необятното му потребление. Комбинацията от силиций и биотехнологии дава опция на хибридните електронни схеми да реагират по едно и също време на електрическите и биологичните сигнали, което открива пътя към датчиците за здраве и невропроцесорите.

Изследователите от дълго време търсят мост сред живото и неживото, който да разреши основаването на невроинтерфейси сред електронните устройства и живите организми. Перспективите на сходни решения не могат да бъдат оценени. Невронни мрежи, процесори, сходни на мозъка, датчици за биологичните процеси в човешкото тяло – това ще промени доста неща в живота на хората. Това няма да се случи нито на следващия ден, нито вдругиден, само че рано или късно светът ще стане изцяло друг.

Дали преди малко показаните хибридни транзистори ще дадат подтик на тези промени, или ще избледнеят в забвение, към момента не знаем. Но на този стадий създаването показва редица забавни свойства, като да вземем за пример опцията да се впишат в днешните процеси за произвеждане на чипове.

Хибридният процесор, препоръчан от учените в качеството на изолатор (очевидно, гейт), употребява материал въз основата на протеина фиброин, който е част от копринените влакна и паяжините. Този протеин демонстрира добра неустойчивост в процеса на контролиране на неговата йонна проводимост посредством електронни импулси и биомаркери.

По създание имаме работа с нещо, което мощно припомня метода, по който работи клетката с ReRAM памет: насищането на работния пласт с йони трансформира съпротивлението в него. По този метод хибридният транзистор, основан на коприна, много се припокрива с региона на приложение на резистивната памет или мемристора, както го назовава HP, и даже я надвишава, защото навлиза в региона на биологията.

Въз основа на препоръчаното решение откривателите са основали датчик за дишането, който е сензитивен към влажността. Човешкото здраве е област, която може да се трансформира в плодородна почва за доста обещаващи инициативи, и „ коприненият транзистор “ може да се трансформира в едно от тях.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР