Учени от университета Сун Ятсен, Китай предлагат нова теория за

...
Учени от университета Сун Ятсен, Китай предлагат нова теория за
Коментари Харесай

Странното ядро на Юпитер вероятно е вследствие от мощен челен сблъсък

Учени от университета " Сун Ятсен ", Китай оферират нова доктрина за странната комбинация на ядрото на Юпитер. Според тях то е вследствие от мощен преден конфликт на протопланетата преди милиарди години с солиден планетарен зародиш. Изследователите базират изказванията си на данни от задачата „ Джуно “ на NASA.

Юпитер се заражда като каменист и мразовит планетарен зародиш. Първоначално учените смятаха, че ядрото му е компактно и плътно. Мисията „ Джуно “ на NASA обаче разкри, че то в действителност е издължено и разредено, формирано освен от компактен каменист материал и лед, само че и от водород и хелий.

С помощта на компютърни симулации учените доближават до заключението, че мощен преден конфликт на младия Юпитер с планетарен зародиш с маса 10 пъти колкото земната е причина за необикновената форма на ядрото на газообразната планета. Вследствие на удара първичното плътно ядро на протопланетата е било унищожено и се е формирала странната издължена и разредена конструкция.

Юпитер е най-голямата планета в слънчевата система. Диаметърът й е 142 984 км, 11 пъти по-голям от земния и е 1/10 от този на Слънцето. Необходими са повече от 1000 планети като Земята, с цел да запънят размера на гигантската планета. Погледната от Земята, Юпитер е по-ярка от множеството звезди. Обикновенно е втората по бляскавост планета след Венера.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР