Учени от университета на Мериленд в Колидж парк установиха, че

...
Учени от университета на Мериленд в Колидж парк установиха, че
Коментари Харесай

Учени идентифицираха опасно последствие от климатична катастрофа

Учени от университета на Мериленд в Колидж парк откриха, че световното стопляне и увеличението на концентрацията на въглероден газ в земната атмосфера ще доведат до доста понижаване на способността на горите да гълтам азот, заяви уеб сайтът Физ.орг, представен от Българска телеграфна агенция.

Били изследвани събраните през интервала 1980 - 2017 година данни за химични съставки в листата на стотици типове растения. Оказало се, че за този интервал наличието на съединения на азота в тъканите на растения, които са израсли в дивата природа, е намаляло с 9 %. Горската почва не се обогатява с количествата азот, които са присъщи за земеделските земи. Затова в нея се следи олиготрофикация - понижаване на питателните субстанции. Това понижава производството на биомаса.

Достъпът до азота е стеснен, защото растенията са принудени да гълтам по-голямо количество въглероден диоксид, чието наличие в атмосферата се усилва. Това от своя страна усилва потребността на растенията от азот, с цел да поддържат на оптимално ниво съотношението сред въглерода и азота в клетките. В резултат има дефицит на минерали, които са нужни на разлагащите мъртвите растителни тъкани микроби.

По думите на учените, получените резултати демонстрират, че би трябвало да се преразгледат моделите, съгласно които резултатът от увеличението на концентрациите въглероден диоксид в атмосферата ще се смекчава чрез поглъщането на парникови газове от горските екосистеми. Освен това лимитираният достъп до азота ще има отрицателно влияние върху тревопасните животни, които ще страдат от дефицит на минерали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР