Учени от университета на Бристол, Великобритания, са стигнали до извода,

...
Учени от университета на Бристол, Великобритания, са стигнали до извода,
Коментари Харесай

След 250 милиона години Земята ще стане непригодна за живот

Учени от университета на Бристол, Англия, са стигнали до извода, че след към 250 милиона години Земята ще стане непригодна за живот на бозайниците след сливането на всички континенти и образуването на нов суперконтинент с доста мокър и парещ климат , заяви пресслужбата на образователното заведение.

" Образуването на нов суперконтинент ще докара до среда, която е извънредно несъответствуваща за живот. Обичайните температури ще бъдат сред 40 и 50 градуса Целзий, с още по-високи стойности денем, към които ще се прибавят и свръхвисоки равнища на мокрота. Хората и всички други типове бозайници ще измрат в сходна среда, защото няма да могат да охлаждат телата си обикновено ", споделя водещият създател Александър Фарнсуърт.

    
Изследователят и сътрудниците му стигнали до този извод благодарение на компютърен модел на вътрешността и климата на планетата, който им е разрешил да изчислят по какъв начин ще се промени формата на земната суша през идващите стотици милиони години. Изследователите са открили, че през това време всичките седем съществуващи през днешния ден континента ще се обединят в нов суперконтинент, който са нарекли Пангея Ултима.

Според изчисленията на геолозите Пангея Ултима ще се простира съвсем от Северния до Южния полюс. Значителна част от този суперконтинент обаче ще бъде ситуирана в екваториалните и тропическите региони на Земята. Благодарение на тази композиция от характерности Пангея Ултима ще окаже доста въздействие върху климата на цялата планета.

Study: ~250 million years from now, when plate tectonics cause Earth's continents to merge &form a single supercontinent, extreme heat is likely to result in a devastating mass, wiping out nearly all mammals including humans.
— Jenny E. Ross (@LifeOnThinIce)
Учените показват особеностите на климата на новия суперконтинент, вземайки поради обстоятелството, че след 250 милиона години Слънцето ще създава 2,5 % повече сила, в сравнение с през днешния ден , както и измененията в концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата, свързани с придвижването на континентите. Изчисленията им демонстрират, че сухоземният живот на Земята ще се окаже в извънредно неподходящо състояние след образуването на Пангея Ултима.

Причината е, че междинните летни температури на сушата ще се покачат от сегашните 14-15 градуса Целзий до 34-46 градуса Целзий след образуването на суперконтинента. В резултат на това единствено сред осем и 16 % от общата му повърхност теоретично ще бъде обитаема за хората и други топлокръвни същества. Тези райони ще бъдат ситуирани към полюсите на планетата, където климатът ще бъде почти същият като настоящия в тропиците.

Останалите райони на Ултима Пангея ще бъдат или пустини, които ще съставляват към 43-49 % от общата повърхност на сушата, или райони със свръхвисоки температури на въздуха и доста високи равнища на мокрота. Това постанова още по-големи ограничавания за обитаемостта на тези кътчета от бъдещия суперконтинент, защото топлокръвните същества в сходна среда по предписание не са в положение да охлаждат телата си.

Учените припомнят, че бозайниците, включително и хората, са по-добре приспособени да се оправят със мраз, в сравнение с с рискови горещини.

Подобни резултати от изчисленията насочват към нуждата да се изследва по какъв начин са ситуирани континентите на сходни на Земята екзопланети, открити неотдавна към други звезди, считат Фарнсуърт и сътрудниците му. Липсата на сходна информация към момента не разрешава на планетолозите да схванат дали техният климат е сходен на актуалната Земя или на съвсем безжизнената й бъдеща версия, споделят в умозаключение геолозите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР