Учени от университета Дрексел, САЩ, са успели да увеличат трайността

...
Учени от университета Дрексел, САЩ, са успели да увеличат трайността
Коментари Харесай

Живите бактерии в бетона: Революционно откритие за по-здрава инфраструктура

Учени от университета " Дрексел ", Съединени американски щати, са съумели да усилят трайността на бетона, подсилвайки го с живи микроорганизми , написа сп. Си Би Ем (Construction and Building Materials).

Въвеждането на бактериални структури в бетона му разрешава да " лекува " пукнатини. 

За задачата експертите са употребявали особено полимерно влакно, заключено в кондензиран с бактерии хидрогел и здрава защитна обвивка.

Според откривателите сходна микробна " арматура " предотвратява разрастването на пукнатините и обезпечава възобновяване на повредения материал.

Изследователите са изолирали вариант на бактерията Lysinibacillus sphaericus в качеството на биовъзстановяващ сътрудник. Тези устойчиви микроорганизми се срещат постоянно в почвата. Те имат способността да задействат характерен развой, създавайки сходен на камък материал, който може да се стабилизира и втвърди, трансформирайки се в кръпка за пукнатини в бетона.

Бактериите Lysinibacillus sphaericus са способни да съществуват при тежки условия в бетона, оставайки неактивни, до момента в който не бъдат задействани от проникнала влага . Когато в пукнатината навлезе вода, тя кара хидрогела да се разшири. 

Същевременно бактериите влизат в деяние, като реагират с калция в бетона и образуват калциев карбонат, който запълва пукнатината чак до повърхността

Учените означават, че микроорганизмите се оправят с възобновяване на бетона приблизително за един до два дни.

По тематиката
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР