Учени от университета Джордж Мейсън в САЩ установиха, че за

...
Учени от университета Джордж Мейсън в САЩ установиха, че за
Коментари Харесай

Учени: Раждането на дете ускорява стареенето на жената с 11 години

Учени от университета " Джордж Мейсън " в Съединени американски щати откриха, че за дамата раждането на дете е обвързвано с ускорение на стареенето с 11 години, заяви Лента като цитира СайънсАлърт.

Били употребявани данни от проучване през интервала 1999-2002 година, което цели да се разпознават рискови фактори за разнообразни болести. Учените изследвали ДНК проби от близо 2000 дами в репродуктивна възраст.

Специално внимание било обърнато на положението на теломерите - крайните хромозомни сектори, отговарящи за отбраната на гените от увреждания при клетъчно разделяне.

Оказало се, че при майките теломерите са доста подкъсени, а това навежда на мисълта за ускорено клетъчно стареене. Крайните хромозомни сектори у участничките, които износили минимум едно дете, били приблизително с 4,2 % по-къси спрямо теломерите у дамите, които не са станали майки. Това значи, че у родилите дами липсват към 116 базови двойки, а това се отъждествява с ускорено стареене с повече от 10 години.

Специалистите означават, че в тази ситуация подкъсяването на теломерите е по-голямо спрямо следеното по-рано у пушачи и наранени от затлъстяване хора. При това намаляването на защитните сектори на ДНК зависело директно от броя на децата.

Същевременно не би трябвало да се търси причинно-следствена връзка сред майчинството и ускореното стареене, защото върху теломерите могат да повлияят фактори, които не са били взети под внимание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР