Учени от Тексаския университет в Остин и Тексаския университет Ем

...
Учени от Тексаския университет в Остин и Тексаския университет Ем
Коментари Харесай

Учени разработиха „умна татуировка“ за измерване на кръвното налягане

Учени от Тексаския университет в Остин и Тексаския университет Ем енд Ай са създали електронна татуировка за премерване на кръвното налягане, написа Физ.орг.  

Разработката действа без помощта на спомагателни устройства и е по-точна от други съоръжения за китка като смарт часовници и гривни.

Умната татуировка , която също е предопределена за слагане на китката , е направена от графен и е снабдена с дребни " невидими " датчици за отчитане на данните, както и с електроди. Последните подават слаби електрически импулси към кожата. Сензорите записват реакцията на организма към тях. Това е тясно обвързвано с насищането на кръвта в кръвоносните съдове и затова с кръвното налягане. Промяната на цвета демонстрира дали то е по-високо или по-ниско от естественото.

Голямото преимущество на тази разработка е непрекъснатото наблюдаване. То разрешава кръвното да се мери във всяка обстановка - при мощен стрес, по време на сън, спорт.

Електронната татуировка може да извърши хиляди измервания на къси шпации в продължение на няколко дни и да даде подробна картина на кръвното налягане на индивида. Това е голямо преимущество спрямо класическите тонометри с маншет, които регистрират показанията единствено сега на приложимост.

Несъмнено ще има хора, които желаят да получат сходна татуировка, защото сърдечносъдовите болести са една от водещите аргументи за гибел . Засега обаче не се оповестява по кое време създаването ще бъде пусната в всеобщо произвеждане.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР