Учени от Тексаския университет в Далас определиха геоложките условия, при

...
Учени от Тексаския университет в Далас определиха геоложките условия, при
Коментари Харесай

Определиха условията за превръщането на Земята в ледена топка

Учени от Тексаския университет в Далас дефинираха геоложките условия , при които преди 700 милиона години настъпило световно захлаждане на нашата планета и Земята била покрита напълно с лед, заяви Лента . По мнението на учените, климатичните промени били свързани с появяването и придвижването на тектонските плочи.

Хипотезата за „ Земя-снежна топка “ изяснява за какво през криогенния интервал настъпило наслагване на ледникови терени. Предполага се, че тогава на екватора било толкоз студено, колкото на полюсите на планетата. Ледниковият интервал траял милиони години, до момента в който в атмосферата не се натрупало задоволително количество парникови газове, изхвърлени от вулкани.

Материците в екваториалните региони „ се освободили “ от ледовете и в следствие почнали процеси, свързани с химично изветряне и обогатяване на океанската вода с минерали, които са нужни за увеличение на бактериите . Впоследствие се появили допринасящи за световното стопляне многоклетъчни форми на живот.

 Земя лед ThinkStock/Getty Images
Учените допускат , че Земята се покрила напълно с лед след появяването на тектонските плочи . Смята се, че в началото земната кора била едно цяло, а разделянето й на обособени огромни фрагменти станало по-късно. Литосферата се разцепила преди 600-800 милиона години и това довело до вулканични изригвания, пренасяне на материци и в края на краищата до появяването на " Земя-снежна топка ".

Резултатите от проучването са качени на уеб страницата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР