Учени от Технологичния институт на Ню Джърси,САЩ, посочват неочаквано последствие

...
Учени от Технологичния институт на Ню Джърси,САЩ, посочват неочаквано последствие
Коментари Харесай

Земята е потъмняла заради климатичните промени

Учени от Технологичния институт на Ню Джърси,САЩ, показват ненадейно следствие от климатичните промени. Те са стигнали до извода, че Земята е станала по-тъмна, защото силата се улавя на повърхността, вместо да се отразява в космоса, написа сп. " Джиофизикъл рисърч летърс ".

От десетилетия учените следят светлината, която се отразява от повърхността на Земята и пада върху Луната. Авторите на новото изследване са анализирали тези данни, както и резултати от сателитни наблюдения. Оказва се, че през последните 20 години се следи " доста понижаване на отражателната дарба на Земята ", или албедо.
Към момента нашата планета отразява към половин ват по-малко светлина на квадратен метър, в сравнение с при започване на века. Освен това през първите 17 години индикаторите са били релативно постоянни, до момента в който през последните три години е регистриран внезапен спад от 50 %.

Учените са се надявали, че стоплянето ще докара до образуването на повече облаци . Бялата им повърхнина дейно отразява слънчевата светлина назад в космоса и затова усилва албедото. В реалност обаче явно протича противоположният развой. Облаците стават все по-малко, вероятността да отразяват светлината също понижава, вследствие на което планетата потъмнява и се нагрява.

Средното албедо на Земята би трябвало да бъде 30-35 %. Към днешна дата обаче тази цифра е спаднала до 29,5 %.

Авторите на проучването са съумели да открият повода за аномалията . Те са разкрили, че количеството на ярките и отразяващи ниско ситуирани облаци над източната част на Тихия океан е намаляло доста през този интервал. Това е същата област край западните крайбрежия на Северна и Южна Америка, където е записано покачване на температурата на морската повърхнина.

Учените означават, че Земята гълтам повече топлота, в сравнение с връща назад в космоса. Според НАСА енергийният дисбаланс на нашата планета се е удвоил от 2005 до 2019 година, което заплашва световното изменение на климата в близко бъдеще.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР