Учени от Стокхолмския университет са установили, че по-голямата част от

...
Учени от Стокхолмския университет са установили, че по-голямата част от
Коментари Харесай

Древните сибирци са починали от мистериозна чума, установиха учени

Учени от Стокхолмския университет са открили, че по-голямата част от популацията на Североизточна Азия е било унищожена от чумната бактерия, която необяснимо е навлязла в Сибир. Това оповестява Daily Star с позоваване на научното издание Science Advances.

Според учените античните сибирци са били изумени от чумата, която след това е трансформирала ДНК на хората от Североизточна Азия. Това стана ясно с помощта на нов генетичен разбор. Изследователите към момента не могат да кажат по какъв начин тъкмо чумните бактерии са попаднали в Сибир.

Масовото измиране, настъпило преди няколко хиляди години, е повлияло на генетичната конструкция на хората, които са живели в района и са мигрирали в Северна Америка преди към пет хиляди години.

Екип от учени, ръководени от генетиците Гюлшах Мерве Килинч и Андерс Гетерстрем, извлекли ДНК от 40 човешки скелета, открити в елементи от Източен Сибир. ДНК от бактерията, причиняваща чумата (Yersinia pestis), е открита при двама антични сибирци.

Единият от тях е живял преди към 4400 години, а другият преди към 3800 години.

Професор Гетерстрем споделя, че към момента не е ясно по какъв начин чумата е попаднала в Сибир или сходни инфекции са необятно публикувани. Учените също по този начин откриха, че генетичното многообразие в хилядолетните човешки ДНК проби внезапно е спаднало от 4700 до 4400 години. Това удостоверява хипотезата за солиден срив на популацията през този интервал.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР