Учени от Сингапур, цитирани от Climate and Atmospheric Science, заявиха,

...
Учени от Сингапур, цитирани от Climate and Atmospheric Science, заявиха,
Коментари Харесай

Прогноза: Очаква ни катастрофално покачване на морското ниво

Учени от Сингапур, представени от Climate and Atmospheric Science, обявиха, че повишението на морското равнище през сегашния век ще е доста по-чувствително, в сравнение с смятахме до момента. И следствията ще са пагубни. Поне що се отнася до островните страни и крайбрежните региони, в които живеят доста хора.

В рамките на проучването били интервюирани 106 специалисти климатолози от целия свят, които решили промените на морското равнище при два сюжета. 

Ако междинните световни температури се окажат с 2 градуса по Целзий по-високи от тези през до индустриалната ера, морското равнище ще се увеличи с половин метър до 2100 година и с 0,5-2 метра до 2300 година В случай че светът се затопли с 4,5 градуса Целзий, повишението ще е с 0,6-1,3 метра до края на този век и с 1,7-5,6 метра до 2300 година

Тези стойности са по-високи от плануваните от Междуправителствената експертна група за климатичните промени. Специалистите показаха ледниците в Гренландия и Антарктида като основни знаци за климатични промени и като движеща мощ за покачването на морското равнище. 
Спътникови наблюдения демонстрираха, че тези ледници се топят с възходяща скорост. По мнението на учените, намаляването на парниковите излъчвания може да усъвършенства прогнозите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР