Учени от Швейцария са създали нов материал за разтеглива електроника,

...
Учени от Швейцария са създали нов материал за разтеглива електроника,
Коментари Харесай

Учени създадоха нов материал за разтеглива електроника

Учени от Швейцария са основали нов материал за разтеглива електроника, имитиращ метода, по който сухожилията се свързват с костите, съобщи Ройтерс.

Постижението им е крачка напред в развиването на огъващи се и подобаващи за носене електронни устройства.

Индустрията за произвеждане на разтеглива електроника към момента е при започване на развиването си. В бъдеще обаче се чака появяването на електронни устройства, които могат да се огъват и да се носят, да революционизира смарт телефоните, слънчевите акумулатори, медицинските импланти. Засега обаче електрическите вериги и жици " обитават ” върху твърди повърхности и елементарно се чупят при опитите да бъдат комбинирани с разтегливи материи.

" Разполагате с два материала с прекомерно разнообразни механични свойства. Голямото предизвикателство е по какъв начин да ги свържете ", изясняват откривателите от Федералния софтуерен институт в Цюрих.

Специалистите са съумели да преодолеят този проблем с еластичен материал от полиуретан, съдържащ " острови от алуминиев оксид и синтетична глина ", които са задоволително твърди, с цел да приютят и защитят деликатните електрически вериги. И до момента в който меката част може да бъде разтегната с 350 %, твърдите сектори мъчно се деформират и обезпечават надеждна отбрана на електрониката.

Швейцарските учени изясняват, че основаният от тях материал е въодушевен от метода, по който сухожилията се свързват с костите.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР