Учени от САЩ са създали едночипова система, която е толкова

...
Учени от САЩ са създали едночипова система, която е толкова
Коментари Харесай

Учени създадоха електронно устройство с рекордно малък размер

Учени от Съединени американски щати са основали едночипова система, която е толкоз дребна, че може да се инжектира в тялото с елементарна здравна спринцовка, написа сп. " Сайънс адвансис ".

Едно от евентуалните приложения на устройството е като безжичен датчик за телесна температура.

Специалистите от Колумбийския университет са съумели да вместят в " куб " с размер по-малък от 0,1 кубически милиметра пълноценна електронна система за премерване на температурата и безжично предаване на събраните данни. За връзка с външния свят се употребява ултразвуков сигнал, чийто излъчвател и правоприемник е специфичен пиезоелектричен детайл.

" Антената, която може да се употребява за съоръжение на устройството, щеше да е по-къса от дължината на радиовълните, тъй че трябваше да използваме ултразвук, с цел да споделяме с устройството. На базата на тази технология могат да бъдат основани освен температурни датчици, само че и други съоръжения, предопределени да събират данни вътре в тялото. Те могат просто да се инжектират, което в някои случаи е доста комфортно ", изясняват инженерите.

Ефективността на дребната електронна система е тествана върху лабораторни мишки, които са били инжектирани интрамускулно с устройствата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР