Учени от САЩ са разработил прост метод, който отстранява над

...
Учени от САЩ са разработил прост метод, който отстранява над
Коментари Харесай

Разработиха прост метод за отстраняване на нанопластмасови частици от вода

Учени от Съединени американски щати са създал елементарен способ, който отстранява над 98 %  от нанопластмасовите частици от водата, написа уеб сайтът Ню атлас, базирайки се на обява в сп. Applied Engineering Materials на Американското химическо сдружение.

Микропластмаса е откривана на всички места - от връх Еверест до Марианската котловина, в питейната вода, в органи в човешкото тяло и даже в плацентата на неродени бебета. 

Редица проучвания разкриват неподходящите последствия за здравето от микропластмасата в човешкия организъм - от  респираторни, стомашно-чревни, ендокринни и репродуктивни проблеми до ракови болести. 

Микро- и нанопластмасите са неизбежни. Търсейки решение за справяне с казуса, създателите на актуалното проучване от университета на Мисури са създали относително елементарен и безвреден способ за добиване на над 98 % от нанопластмасовите частици от водата.

Използвайки нетоксични, хидрофобни естествени съставки, те са съумели да основат течен разтворител, който плува във водата като лой. Когато се емулгира във водата и по-късно се остави да се отдели още веднъж, разтворителят изплува назад, извеждайки над 98 % от нанопластмасовите замърсители на повърхността, където те могат просто да бъдат отстранени от нея. 

Наред с употребяваните понастоящем способи за премахване на микропластмасата от питейната вода, като да вземем за пример филтри с деен въглен, противоположна осмоза, дестилиране, новият способ предлага още една опция и е използван както за прясна, по този начин и за морска вода.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР