Учени от САЩ изследваха данни за частици PM2,5, изхвърлени във

...
Учени от САЩ изследваха данни за частици PM2,5, изхвърлени във
Коментари Харесай

Намалява замърсяването на въздуха в световен мащаб

Учени от Съединени американски щати изследваха данни за частици PM2,5, изхвърлени във въздуха от 1998 до 2019 година, и откриха, че междинната им централизация в международен мащаб непрестанно понижава от 2011 година насам. Това се дължи на ограниченията за понижаване на нездравословните излъчвания, подхванати в Китай, като в същото време се понижава промишленото замърсяване в други райони. Подробности за проучването са оповестени в списанието Nature Communications.


Най-малките частици PM2.5 във въздуха са най-вредният фактор на околната среда за здравето, защото елементарно навлизат в кръвта, пишат създателите на изследването. Тези частици предизвикват респираторни и сърдечно-съдови болести и са свързани с преждевременната гибел. Основният източник на замърсяване на въздуха с прахови частици PM2.5 е изгарянето на изкопаеми горива и дърва. Някои страни по света подхващат ограничения за понижаване на излъчванията на нездравословни частици в атмосферата.

„ Значението на PM2.5 като водещ рисков фактор за човешкото здраве подтиква откривателите да учат дълготрайни промени (в концентрацията на тези частици във въздуха). Решихме да проучваме сателитни данни за PM2.5, с цел да получим визия за световни и районни промени при въздействието на тези частици (върху населението) и техните последствия за здравето ", сподели водещият създател Рандъл Мартин, професор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис (WUSTL). Изследователите създадоха метод, който им разреши да дефинират районния " генезис " на най-малките частици и тяхното влияние върху локалното население. Като цяло анализът сподели, че подлагането на популацията на PM2.5 се е нараснало от 1998 година насам и е достигнало своя връх през 2011 година, след което е почнало устойчиво да понижава до 2019 година Учените са открили, че най-голямо нарастване на замърсяването преди 2011 година е следено в Азия, Африка и Южна Америка. Но по-късно множеството райони по света започнаха да понижават този индикатор: излъчванията понижиха в Европа, Азиатско-тихоокеанския район, Югоизточна Азия, Русия, Африка на юг от Сахара и, най-забележимо в Китай. Строгите ограничения за надзор на качеството на въздуха в Китай се оказаха главната причина за тези световни позитивни промени, сподели първият създател Чи Ли, академик в групата за разбор на атмосферния състав в университета. " Над 90% от намаляването на междинното световно влияние [на праховите частици] идва от Китай, съгласно нашите калкулации. Бяхме изумени, когато получихме този резултат, само че той може да се изясни с бързия спад в концентрациите на PM2.5 заради напъните на Китай за понижаване на излъчванията, което има позитивно влияние върху една пета от популацията на света “, сподели Лий.

Положителното влияние на тези промени е, че от 2011 година до 2019 година Китай записва 1,1 милиона по-малко случаи на преждевременна гибел в съпоставяне със същия предишен интервал. Подобри се и общото здраве на популацията. Изследователите означават, че през 2019 година милиони преждевременни смъртни случаи по света към момента са били свързани с провалите на частици PM2.5. Ето за какво те приканват да не стопираме дотук. По-нататъшните ограничения за възстановяване на качеството на въздуха би трябвало да имат още по-осезаем резултат, споделят учените. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР