Учени от САЩ и Южна Корея разработиха нова технология, която

...
Учени от САЩ и Южна Корея разработиха нова технология, която
Коментари Харесай

Учени разработиха нова технология, която разпознава фалшиво уиски

Учени от Съединени американски щати и Южна Корея създадоха нова технология, която разпознава подправено уиски, заяви електронното издание Юрикалърт, съобщи Българска телеграфна агенция.

В бъдеще, когато поръчате в заведение чаша от кехлибарена течност, може да помолите бармана да добави в питието и ядивен флуоресцентен копринен етикет, с цел да сте сигурни в качеството на напитката. Той е изцяло безвреден за консумация, подсигуряват основателите на новата технология - учени от университета "Пардю " в американския щат Индиана и от южнокорейския Национален институт по селскостопански науки.

Малкият етикет с QR код съумява да разкрие дали уискито, което желаете да купите, е подправено. Сканирането на етикета с мобилен телефон може да удостовери достоверността на алкохолната напитка.

Засега сходни етикети не се слагат в бутилки с уиски. Тази нова технология за битка с неистинските спиртни питиета, показана в изданието "Ей Си Ес Сентръл сайънс ", може да бъде стъпка освен към намиране на решение за алкохолната промишленост, само че и към справяне с казуса с подправените медикаменти.

"Някои течни медикаменти съдържат алкохол. Искаме обаче да изследваме това първо при уиски, защото има по-висок градус алкохол ", споделя Йънг Ким от университета "Пардю ".

Кодът на флуоресцентния копринен етикет не се вижда с просто око. Той е кадърен за консумация и не предизвиква проблеми, в случай че човек го погълне, до момента в който пие уиски. Не въздейства на усета на напитката, безапелационни са основателите.

Учените тестват етикетите в разнообразни марки уиски за интервал от 10 месеца, като съумяват непрестанно да задействат кодовете им с приложение за смарт телефон. Направени са 80 проби при 40% алкохол.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР