Учени от различни страни са установили, че работата повече от

...
Учени от различни страни са установили, че работата повече от
Коментари Харесай

Учени: работата над 8 часа на ден е вредна


Учени от разнообразни страни са открили, че работата повече от 8 часа дневно (40 часа седмично) е нездравословна . Това заяви изданието The List, събрало резултатите от разнообразни изследвания.

Изследване на Станфордския университет в Съединени американски щати, потвърждава, че след 50 часа работа на седмица продуктивността спада , а след 55 часа тя нормално клони към нула . Учените особено означиха, че след общоприетите 40 часа човек е кадърен на малко, без значение дали обича работата или не.

Австралийският народен университет уточни идеалното седмично работно време – 39 часа . Ако човек се претрупа с работа, тогава душeвността му страда, появява се и меланхолия. В дълготраен проект това може да докара до инсулт, диабет и даже рак.

Специалистът Алекс Панг отбелязва, че за хората на интелектуален труд оптималната успеваемост е не повече от 4-5 часа на де н. След това би трябвало изцяло да изключите и да дадете отмора на организма си. Мозъкът е оптимално деен единствено за 52 минути, след което би трябвало да извършите 17-минутна отмора . Това предписание е от голяма важност за креативните хора и интелектуалците.

Експертите на PsychCentral мощно предлагат да откажете спомагателна работа по време на почивките и да се научите да казвате изрично „ не “. Поставянето и спазването на граници ще ви помогне да балансирате работата и свободното време, с цел да можете да останете продуктивни, без да жертвате персоналното си благоденствие и здраве. Защото претоварването може да докара до затруднена централизация, проблеми с храносмилането и по-сериозни здравословни проблеми.

Експертите приканват хората да се грижат за себе си, даже работната седмица да продължи идеалните 39 часа. Ако се появят признаци на отмалялост и претоварване, би трябвало да забавите темпото и да си дадете отмора.

Изследователите означават, че все по-често хората ревизират корпоративната поща през почивните дни. За да се резервира психическото и физическото здраве, учените упорстват да съблюдава непоколебим работен график, с цел да не работи до гибел – в дословния и преносния смисъл.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР